«Αυτή η κατεύθυνση για τη μελλοντική νομισματική πολιτική συνεπάγεται μία χρονική αλληλουχία μεταξύ της πολιτικής επιτοκίων και της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία μπορεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να ενσωματώσει και να αξιοποιήσει τη στενή συμπληρωματική σχέση των δύο αυτών παραμέτρων της σημερινής μας πολιτικής», δήλωσε ο Πράετ, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
 
Την επιμονή της ΕΚΤ στην πολιτική που εφαρμόζει μέχρι σήμερα επιβεβαίωσε και ο Μάριο Ντράγκι, καθώς όπως ο ίδιος τόνισε την Πέμπτη, δεν έχει ακόμη πειστεί πως η οικονομία της ευρωζώνης έχει επανέλθει.
 
«Πριν γίνει οποιαδήποτε τροποποίηση στα στοιχεία που προκύπτουν από τη στάση μας (επιτόκια, αγορές περιουσιακών στοιχείων, κ.α.), θα πρέπει ακόμη να οικοδομήσουμε επαρκή εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει πράγματι στον στόχο μας» σημείωσε ο Ιταλός τραπεζίτης.

Ντράγκι: Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αποκτά δυναμική

 
Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη σημειώνει πρόοδο και αποκτά δυναμική, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. «Αυτό είναι εμφανές από το γεγονός ότι, καθώς η ώθηση από τις τιμές του πετρελαίου μειώνεται, η οικονομία επιταχύνεται αντί να επιβραδύνεται», σημείωσε σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
 
Υπάρχουν, πρόσθεσε, τρία χαρακτηριστικά της ανάκαμψης, «τα οποία μας δίνουν πίστη ότι μπορεί να αποκτά τη δική της δυναμική, αν και – με δεδομένη την ένταση της πτώσης, από την οποία βγαίνουμε – η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να έχει κρίσιμη σημασία για τη διευκόλυνση της μετάβασης».
 
Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι η ανάκαμψη ωθείται από έναν ενάρετο κύκλο αύξησης της κατανάλωσης, της απασχόλησης και του εισοδήματος από εργασία. Καθώς το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και, οι αρχικά, χαμηλές τιμές πετρελαίου επηρέασαν την καταναλωτική δαπάνη, η αγορά εργασίας ενισχύθηκε και το διαθέσιμο εισόδημα επιταχύνθηκε. Περίπου το 50% της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος από εργασία από τα μέσα του 2014 μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση της απασχόλησης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από το υπόλοιπο 50% εξηγείται από τον χαμηλότερο πληθωρισμό που ενίσχυσε τους πραγματικούς μισθούς. Αυτό, με τη σειρά του, τροφοδότησε περαιτέρω την αύξηση της απασχόλησης, καθώς τα νοικοκυριά διατήρησαν σταθερό το ποσοστό αποταμίευσής τους, οδηγώντας σε υψηλότερη απασχόληση, εισόδημα και δαπάνες. Καθώς η συνολική ζήτηση ενισχυόταν, οι επενδύσεις σημείωναν επίσης μία κυκλική ανάκαμψη, που αναμένουμε να ενισχύσει τη δυναμική της ανάπτυξης στο μέλλον. Ωστόσο, οι επενδύσεις παραμένουν 10% χαμηλότερες από το υψηλότερο επίπεδο που είχαν φθάσει πριν από την κρίση και αρκετά κάτω από την ιστορική τους τάση.
 
Αυτό που είναι σημαντικό, σημείωσε ο Ντράγκι, είναι ότι η εγχώρια ζήτηση ενισχύθηκε σε ένα πλαίσιο βελτίωσης των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα, που αποτελεί το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό της ανάκαμψης. Για πρώτη φορά από την έναρξη της Νομισματικής Ένωσης, οι δαπάνες αυξάνονται με παράλληλη μείωση του χρέους. Ιδιαίτερα στις χώρες που είχαν πιεσθεί προηγουμένως, σημειώθηκε σημαντική μείωση του λόγου του χρέους τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών.
 
Το τρίτο σημαντικό χαρακτηριστικό της ανάκαμψης, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, είναι η ευρεία βάση της μεταξύ των οικονομικών τομέων και των χωρών, που σημαίνει ότι όχι μόνο έχει ενισχυθεί, αλλά έχει γίνει και πιο ομογενοποιημένη στην Ευρωζώνη. «Αυτό αντανακλά κυρίως την αποτελεσματικότητα των μέτρων μας για τη μείωση των διαφορών όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες μεταξύ των χωρών». πρόσθεσε. Το ποσοστό των τομέων της οικονομίας σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης με θετικό ρυθμό ανάπτυξης βρισκόταν πάνω από το 80% στο τέλος του 2016 – πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 73% και από το επίπεδο που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο της ανάκαμψης το 2009-2011. Αντίστοιχα, η διασπορά των ρυθμών ανάπτυξης μεταξύ των οικονομικών τομέων και των χωρών έχει μειωθεί, επίσης, σημαντικά και διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1997 και για τις δύο περιπτώσεις.