Η υπόθεση αφορά ανώνυμη καταγγελία που δέχθηκε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και ένα ανώτατο στέλεχος τον Ιούνιο του 2016, αναφορικά με τις «ανησυχίες» που εξέγειρε η πρόσληψη άλλου ανώτατου στελέχους. Σύμφωνα με το Market Watch,  η αρχική αντίδραση του Στάνλεϋ ήταν να ζητήσει από την εσωτερική ομάδα ασφαλείας της τράπεζας να εντοπίσει τον συντάκτη της επιστολής, θεωρώντας πως οι κατηγορίες που αναφέρονταν ήταν άδικες.
 
Σημειώνεται πως το στέλεχος της τράπεζας προστέθηκε στο δυναμικό της στα τέλη του 2015, με σκοπό την ανανέωση μετά τον ντόρο που προκάλεσε η συμμετοχή της σε σειρά σκανδάλων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Στάνλεϋ κατηγορείται πως στηρίζεται υπερβολικά σε στελέχη της JP Morgan, στην οποία βρισκόταν τα προηγούμενα τριάντα χρόνια, παρά σε στελέχη της Barclays.
 
Όπως αναφέρεται, η απάντηση που έλαβε τότε ήταν πως δεν έχει δικαίωμα να πράξει κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, ο διευθύνοντας σύμβουλος επέμεινε καταθέτοντας νέο σχετικό αίτημα στην ομάδα ασφαλείας της Barlays, η οποία με τη σειρά της έλαβε τη βοήθεια των κυβερνητικών αρχών, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η ταυτότητα του πληροφοριοδότη δεν αποκαλύφθηκε ποτέ.
 
Ακολούθως, στις αρχές του 2017, το θέμα της έρευνας για την ταυτότητα του πληροφοριοδότη μετέφερε στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, με αποτέλεσμα το συμβούλιο να εκκινήσει δική του έρευνα, σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας.
 
Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν το συμπέρασμα πως ο Στάνλεϋ «έδρασε με ειλικρίνεια αλλά λανθασμένα», καθώς θεωρήθηκε πως πίστευε ότι ήταν επιτρεπτό να εντοπίσει το συντάκτη της επιστολής.
 
Η τράπεζα τον «τιμώρησε» με σημαντική περικοπή των μπόνους του, καλύπτοντας ουσιαστικά την υπόθεση κάτω από τον «μανδύα» του «λάθους» του ανώτατου στελέχους, που παρόλα αυτά παρέμεινε στη θέση του. Σημειώνεται πως η τράπεζα φέρεται να συνεχίζει να τον στηρίζει, την ώρα που ο πρόεδρος της, Τζον Μακ Φάρλαν, δηλώνει πως «προσωπικά, είμαι πολύ απογοητευμένος».
 
«Έχω ζητήσει συγγνώμη από το διοικητικό συμβούλιο της Barcays, και δέχθηκα το συμπέρασμά της πως οι προσωπικές μου ενέργειες στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν λάθος» δήλωσε σχετικά ο Στάνλεϋ.