Ο Επίτροπος της Κομισιόν για την Οικονομία, κάνοντας ειδική αναφορά στη μορφή της συμφωνίας, στέκεται στα «επιτεύγματα» της ελληνικής οικονομίας από το καλοκαίρι του 2015 και έπειτα, τονιζοντας πως η χώρα «βρίσκεται σε καλό δρόμο», και πως τα αποτελέσματα αυτά «δεν προέκυψαν από το πουθενά.
«Το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί, να χαιρετιστεί και να αποζημιωθεί. Αυτή η συμφωνία είναι μια μορφή αναγνώρισης των τεράστιων προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα αυτούς τους τελευταίους μήνες. Κάποια συγκεκριμένα στοιχεία επαρκούν για να περιγράψουμε το εύρος. Από το καλοκαίρι του 2015, διακόσια και πλέον μέτρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη μεταρρύθμιση της χώρας- κάτι σχεδόν απίθανο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας… Και το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας… ήταν τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ, ήτοι έξι φορές μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο στόχο! Η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και του 3,5% το 2018. Αυτά τα αποτελέσματα δεν προκύπτουν από το πουθενά. Αποτελούν καρπό μιας εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ποια ευρωπαϊκή χώρα γνώρισε μια τέτοια προσαρμογή; Επομένως, ναι, αυτό το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί, να χαιρετιστεί και να αποζημιωθεί!» σημειώνει ο Γάλλος.
Στο άρθρο του, ο Π. Μοσκοβισί υπογραμμίζει ότι «η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός της οικονομίας, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα».
«Όταν οι διαπραγματεύσεις καταγράφουν πρόοδο, η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη επανακάμπτουν. Όταν οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν, η ανάπτυξη πηγαίνει σημειωτόν. Η αβεβαιότητα φρενάρει τις επενδύσεις, εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας…».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαιρετίζει το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήραν τελικά την αβεβαιότητα την περασμένη Παρασκευή, καθώς επετεύχθη μια συμφωνία επί της αρχής με στόχο το τέλος του αδιεξόδου.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί κάνει επίσης λόγο για μια «ισορροπημένη συμφωνία» που επιτεύχθηκε και μεταξύ άλλων σημειώνοντας πως «ο ελληνικός λαός πρέπει να δει το φως στο μακρύ τούνελ της λιτότητας την οποία βιώνει ακόμα και να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Ακολούθως, αναφερόμενος στο μήνυμα που εκείνος έστειλε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζει πως «το να επιτευχθεί μια συμφωνία απαιτεί να υπάρχει καλή πίστη και μια πραγματική δέσμευση, μια πραγματική πρόθεση να υπάρξει αποτέλεσμα από όλους».
Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για μια καταρχήν συμφωνία κι όχι τον τελικό στόχο, τονίζοντας «ο δρόμος είναι μακρύς» αλλά «τα σύννεφα στο δρόμο αρχίζουν να διαλύονται.
«Την Παρασκευή ένα σημαντικό βήμα έγινε προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να στηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Χαίρομαι, καθώς εργάστηκα αδιάκοπα και με αφοσίωση υπέρ μια λύσης που θα λαμβάνει υπόψη το συμφέρον των εταίρων της Ελλάδας, όμως πάνω απ’ όλα που θα δίνει προσοχή στις προσδοκίες ενός λαού που η κρίση τον έχει κάνει να υποφέρει πάρα πολύ. Ο δρόμος είναι μακρύς, τα σύννεφα στο δρόμο αρχίζουν να διαλύονται, εντέλει…» καταλήγει ο Π. Μοσκοβισί.
Μοσκοβισί: Ο ελληνικός λαός πρέπει να δει το φως στο μακρύ τούνελ της λιτότητας
Άρθρο υπό τον τίτλο «Ελλάδα, το τίμημα της αβεβαιότητας» για το ελληνικό ζήτημα ανάρτησε ο Πιέρ Μοσκοβισί στο προσωπικό του ιστολόγιο, στο οποίο αναφέρεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup και καλεί να αναγνωριστεί «το βαρύ τίμημα που κατέβαλαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση», καθώς και «να χαιρετιστεί και να αποζημιωθεί».
Sooc
Σε χρειαζόμαστε
Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις
Πολιτική Σχολιασμού