του Δημήτρη Λαμπρόπουλου
Την Δευτέρα, 3 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο ΠΑΜΑΚ σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, σε συνδιοργάνωση με τον ΟΗΕ. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για να γίνει παρέμβαση στην εκδήλωση, με γκράφιτι και τρικάκια (σ.σ. φυλλάδια) από την ομάδα της «Φάμπρικα Υφανέτ», όπως αναφέρει ο πρύτανης Αχ. Ζαπράνης.
Την Τρίτη, 4 Απριλίου, μια φοιτήτρια, βγαίνοντας από το μάθημά της στο πανεπιστήμιο, είδε με έκπληξη την αστυνομία να ελέγχει τα πάσα των φοιτητών και το ποιος μπαίνει και βγαίνει από τον χώρο του ΠΑΜΑΚ, όπως ανέφεραν στο TPP φοιτητές του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα διεξάγονταν κανονικά, οι αίθουσες δηλαδή ήταν ανοιχτές, αλλά είχε κλειδωθεί η πίσω πόρτα με παρουσία κλούβας από την έξω μεριά, ενώ και η μπροστινή είσοδος ελεγχόταν από την αστυνομία με το αίτημα για επίδειξη πάσο.
Το αποτέλεσμα ήταν, οι φοιτητές να κλείσουν την είσοδο αυτής της πόρτας, λέγοντας στην αστυνομία ότι αυτοί θα αποφασίσουν ποιος θα μπαίνει και ποιος θα βγαίνει και όχι η αστυνομία. Ο ίδιος ο πρύτανης διέταξε την αστυνομία να επέμβει και να απομακρύνει τους φοιτητές ενώ, όπως λένε οι ίδιοι στο ΤΡΡ, «ουσιαστικά, διέταξε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους φοιτητές, επικαλούμενος την ασφάλεια των φοιτητών».
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο πρύτανης του Ιδρύματος, Αχιλλέας Ζαπράνης, δήλωσε ότι, ο ίδιος ζήτησε από την αστυνομία να βρεθεί στο σημείο, υπό τον φόβο επανάληψης της διαμαρτυρίας της Δευτέρας, όταν και διέκοψαν τη συζήτηση του συνεδρίου με θέμα το προσφυγικό.
Πιο συγκεκριμένα ο Αχ. Ζαπράνης δήλωσε:
«Ήταν υποχρέωση μου να διασφαλίσω την δημόσια περιουσία και τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται εντός του κτιρίου. Για αυτό ζήτησα την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία τοποθετήθηκε περιμετρικά του ΠΑΜΑΚ. Πριν από λίγο 30-40 άτομα απαίτησαν να αποχωρήσει η ΕΛΑΣ και να βγει προς την Εγνατία, ειδάλλως δεν θα επέτρεπαν στον πρύτανη να εισέλθει μέσα στο πανεπιστήμιο.
»Νιώθω τρομερή απογοήτευση γιατί για ακόμα μία φορά ισχνές μειοψηφίες των 30-40 ατόμων που εμφανίζονται ως μαζικό κίνημα έρχονται και καταπατούν τα στοιχειώδη δικαιώματα, της μεγάλης σιωπηλής πλειοψηφίας των 12.000 φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν μέσα σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον μέσα σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που δεν αρμόζουν αυτές οι συμπεριφορές. Τριάντα άνθρωποι κανονίζουν τι συμβαίνει μέσα στο πανεπιστήμιο, δεν μπορώ να το ανεχτώ πλέον.
»Μιλάνε για άσυλο. Το άσυλο για αυτούς είναι το άντρο της παρανομίας. Το άσυλο έχει καταργηθεί, και δεν είχε λόγο ύπαρξης ποτέ, γιατί το πανεπιστήμιο είναι ο κατεξοχήν χώρος που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Γιατί να προστατεύσουμε το πανεπιστήμιο για κάτι που ούτως ή άλλως το κάνει».
Μιλώντας στο ΤΡΡ, ο φοιτητής Δ.Ε αναφέρει πως, «Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την εκλογή του Αχιλλέα Ζαπράνη και δεδομένου ότι εχει αυτοδυναμία η ΔΑΠ, η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι παρά πολύ άσχημη, δίνει το πάτημα στον πρύτανη, στο όνομα του πανεπιστημίου, να λέει και να κάνει ό,τι θέλει. Θυμόμαστε όλοι τα περσινά γεγονότα όπου μήνυσε φοιτητές για πάρτι αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και δεν άφησε για 3η συνεχόμενη χρονιά να γίνει γενική συνέλευση φοιτητών, κλειδώνοντας τα αμφιθέατρα και κατεβάζοντας τον γενικό. Η αναμετάδοση των συγχαρητηρίων στο twitter από τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έλεγε 'μπράβο' στον πρύτανη Αχ. Ζαπράνη για τα γεγονότα της Τρίτης, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το πώς βλέπει αυτός το μέλλον του στην παράταξη και το πώς βλέπει και η ΝΔ τα πανεπιστήμια».
Η τάξη,η ασφάλεια,η δημόσια περιουσία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια πρέπει να προστατεύονται.Μπράβο στον πρύτανη του ΠαΜακ
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) April 5, 2017
«Δεν είμαστε εδώ για να εμποδίσουμε την είσοδο οποιουδήποτε στο πανεπιστήμιο, ούτε για να “σπάσουμε” κάποια εκδήλωση. Είμαστε εδώ γιατί μας ζητάνε το πάσο μας για να μπούμε μέσα στο πανεπιστήμιό μας και είμαστε εδώ γιατί θεωρούμε ότι η αστυνομία δεν έχει χώρο και λόγο στο άσυλο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρύτανης φέρεται με αυτόν τον τρόπο, καθώς έχει κάνει και μηνύσεις σε φοιτητές, ενώ κλειδώνει τα αμφιθέατρα και δεν επιτρέπει στους φοιτητές να κάνουν μεταξύ τους συζητήσεις. Θα βρισκόμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι η αστυνομία δε θα βρίσκεται μέσα, δε θα εμποδίσουμε σε κανέναν άλλον να μπει», δήλωσε μια διαμαρτυρόμενη φοιτήτρια στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο σημείο το απόγευμα της Τρίτης.
Η φοιτήτρια Α.Κ αναφέρει στο ΤΡΡ πως, «Ο Αχ. Ζαπράνης πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του πρύτανη. Μιλάμε για ένα πανεπιστήμιο που είναι ένας χώρος έκφρασης και ιδεών, που δεν είναι ένα στείρο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά κάτι που εκφράζει τους φοιτητές. Το πανεπιστήμιο είναι για τους φοιτητές, είναι για εμάς και δεν ανήκει σε κανέναν πρύτανη και σε καμία αστυνομία».