Η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» διέψευσε την Μ. Παρασκευή μέσω του προπαγανδιστικού οργάνου της, Amaq, ότι υπέστη απώλειες από τον αμερικανικό βομβαρδισμό που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (χθες) στο ανατολικό Αφγανιστάν, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 36 τζιχαντιστών σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές.
 
«Πηγή ασφαλείας διέψευσε στο πρακτορείο ειδήσεων Amaq ότι σημειώθηκε οποιοσδήποτε θάνατος ή τραυματισμός από το χθεσινό αμερικανικό πλήγμα στη Νανγκαρχάρ», μετέδωσε το Amaq, αναφερόμενο στη ρίψη βόμβας MOAB GBU-43/B, της «μητέρας όλων των βομβών», όπως αποκαλείται από Αμερικανούς στρατιωτικούς.
 

ΗΠΑ: Απόφαση τακτικής η χρήση της συμβατικής υπερβόμβα

 
Στο μεταξύ, ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε την Μ. Παρασκευή ότι η απόφαση να εξαπολύσει μία από τις μεγαλύτερες συμβατικές βόμβες που διαθέτει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ, έγινε μετά από επικοινωνία με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ενώ επρόκειτο ξεκάθαρα για μία απόφαση τακτικής.
 
«Ήταν το κατάλληλο όπλο, για τον κατάλληλο στόχο», δήλωσε ο στρατηγός στους δημοσιογράφους.
Η βόμβα GBU-43 των 9.797 κιλών αφέθηκε από αεροσκάφος MC-130 στην περιοχή Αχίν, στην επαρχία Νανγκαρχάρ στα ανατολικά του Αφγανιστάν, η οποία συνορεύει με το Πακιστάν.
 
Η βόμβα έπληξε δίκτυο υπογείων τούνελ που χρησιμοποιούσαν μαχητές που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αφγανών κι Αμερικανών αξιωματούχων.
 

«Παίρνουμε πολύ σοβαρά τον πόλεμο κατά του “Ισλαμικού Κράτους”»

 
Μετά τη ρίψη της βόμβας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σεν Σπάισερ, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα «πράξουν τα μέγιστα» προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες στον πόλεμο εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» .
 
«Ως ΗΠΑ αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά τον πόλεμο κατά του ISIS και για να νικήσουμε την οργάνωση πρέπει να τους αρνηθούμε τον επιχειρησιακό χώρο, κάτι που κάναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπάισερ.
 

Ο Τραμπ προκαλεί ανοιχτά τη Β. Κορέα

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προκαλεί ανοιχτά πλέον τη Β. Κορέα. Τη χαρακτηρίζει «πρόβλημα που θα αντιμετωπιστεί» ανοίγοντας τα χαρτιά του. Ερωτηματικό η στάση της Κίνας, αναμένονται αντιδράσεις από τη Β. Κορέα.