Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε, το Ταμείο αναθεωρεί επί τα βελτίω την εκτίμηση του για το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού, τοποθετώντας το στο 3,3% του ΑΕΠ, αντί για 0,1% που το είχε υπολογίσει τον περασμένο Οκτώβριο. Η αστοχία των συγκεκριμένων υπολογισμών του ΔΝΤ εκτιμάται σε 5,6 δισ. ευρώ, ποσό κατά δύο δισ. ευρώ μεγαλύτερο από τον περιβόητο «κόφτη».
Την ίδια ώρα ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά πως οι στόχοι του προγράμματος για το 2018 στο 2% (από 1,5% πριν ένα εξάμηνο), ενώ από το 2019 και έπειτα εκτιμά πως δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ. Σημειώνεται πως για το 2017 αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,7% του ΑΕΠ.
Δεδομένου πως οι στόχοι του μνημονίου για τα επόμενα χρόνια τοποθετούνται στο 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι Αμερικανοί οδηγούν ουσιαστικά στην ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη από το 2019, δίνοντας «σάρκα και οστά», όχι μόνο στην περικοπή συντάξεων, αλλά και στη μείωση του αφορολόγητου.
Οι νέες και προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία (Ναυτεμπορική)
Παράλληλα, εάν τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν, τότε τα «θετικά μέτρα» που αναμένεται να ψηφιστούν τον ερχόμενο Μάιο από τη Βουλή δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν, αφού δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για κάτι τέτοιο.
«Κόφτης» στις προβλέψεις «ερεθίζει» τον ελληνικό
Εξάλλου, λίγες ώρες πριν την πολυαναμενόμενη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε πως «τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό», μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της Συνόδου.
Η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχεται όμως πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.
Υπενθυμίζεται επίσης, πως μόλις την Τρίτη το Ταμείο «ψαλίδισε» τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2017, τοποθετώντας την στο 2,2% αντί για 2,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του. Αξίζει να σημειωθεί πως την επόμενη ημέρα, η Κομισιόν έσπευσε να συντονιστεί με τις προβλέψεις για «ηπιότερη ανάπτυξη», εγκαταλείποντας τις προηγούμενες ερμηνείες της στάσης του ΔΝΤ για «απαισιοδοξία».
Υπό αυτό το πρίσμα, οι παρεμβάσεις του επικεφαλής του ESM και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, δίνουν τον τόνο για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι με τις απαιτήσεις του Ταμείου.
Συγκεκριμένα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε την Τετάρτη πως «ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ», σημειώνοντας πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έχει χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 31 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη δήλωση, τη στιγμή που οι απαιτήσεις του Ταμείου φέρονται να μην εκπληρώνονται, αφενός δείχνει προσπάθεια των ευρωπαϊκών θεσμών για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενισχύοντας αφετέρου τα σενάρια για περαιτέρω επιβαρύνσεις, ειδικά στην περίπτωση νέου προγράμματος.
Την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ομολόγησε πως αυτή την εβδομάδα το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται «στο τραπέζι» των ΗΠΑ, με τον ίδιο να συζητά τα ενδεχόμενα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Στήβεν Μνούτσιν επανέλαβε για μία ακόμα φορά πως το ελληνικό αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα, παρά τη στενή παρακολούθησή του από τις ΗΠΑ, και πως θα ήταν πρόωρη η ανακοίνωση της στάσης του Ταμείου απέναντι σε αυτό.
«Κανένα πρόσθετο μέτρο για το 2018» επαναλαμβάνει η Αθήνα
Πάντως, όλα τα παραπάνω δείχνουν να μην έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, που την Τετάρτη χαιρέτισε τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΔΝΤ, θεωρώντας αυτά για το 2016 επιβεβαίωση των κυβερνητικών διακηρύξεων.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τις κάτω του αναμενομένου προβλέψεις για το 2018 και 2019, η κυβέρνηση υπενθύμισε σειρά λάθος προβλέψεων του Ταμείου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από τον Μάιο του 2016, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής».
επιμέλεια: Μηνάς Κωνσταντίνου