«Πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πίεση στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και στηρίζονται οικονομικά από την Ευρώπη. Είναι αναγκαίο να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις. Οι χώρες που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση είναι αναγκασμένες να εφαρμόζουν δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε από τη Νότια Αφρική σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι κανόνες που επιβάλλουν οι «ισχυροί» σε αυτούς που χρειάζονται οικονομική βοήθεια, αλλά το ότι οι χώρες που δανείζονται δεν εκτελούν με συνέπεια τις δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν.

«Οι χώρες που παίρνουν οικονομική βοήθεια από ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι αναγκασμένες να πραγματοποιήσουν δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις. Οι χώρες που τηρούν τους κανόνες είναι οι χώρες που βρίσκονται ανάμεσα στις επιτυχημένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπότε είναι κατανοητό πως το πρόβλημα δεν είναι οι κανόνες αλλά η μη εφαρμογή τους».

Το σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung (SZ) στις 24 Απριλίου, ο Σόιμπλε επεξεργάζεται σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας για κάποιες χώρες της Ευρωζώνης και σε αυτό αποσκοπεί η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Το δημοσίευμα με τίτλο «Ασφάλεια με ρήτρα χρεοκοπίας» αποκαλύπτει ότι η μετατροπή του ESΜ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο συνδέεται με μία πρόβλεψη συντεταγμένης χρεοκοπίας των χωρών της Ευρωζώνης που θα χρειάζονται στο μέλλον οικονομική βοήθεια. Ο Σόιμπλε στοχεύει σε μια τέτοια λύση, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί με τις υπάρχουσες συνθήκες και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.