Σημειώνεται πως ο Ιβάνοφ είχε αρνηθεί αρχικά να δώσει την εντολή στον Ζάεφ με το σκεπτικό ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή των κομμάτων που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα την Τετάρτη με τον πρόεδρο, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών του παρέδωσε μια έγγραφη διαβεβαίωση ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα υπονομεύσει τη συνταγματική τάξη ή την εθνική κυριαρχία. Ο Ιβάνοφ δήλωσε: «Το εμπόδιο για να δοθεί εντολή σχηματισμού σε μια νέα κυβέρνηση έχει πλέον αρθεί». Ο Ζάεφ είπε ότι αναμένει να έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Η απόφαση του Ιβάνοφ χαιρετίστηκε από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και από τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ. «Ελπίζουμε ότι αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα θα συνεχίσει να επικρατεί ώστε η χώρα να βγει επιτέλους από την πολιτική κρίση» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Καλούμε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου να θέσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργαστούν μαζί για μια κοινή ατζέντα μεταρρυθμίσεων, ώστε να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης. Αυτό επιθυμεί και αξίζει ο λαός», προσθέτουν.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Δεκεμβρίου, οι Σοσιαλδημοκράτες και κόμματα που αντιπροσωπεύουν τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ συμφώνησαν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό, αλλά ο Ιβάνοφ αρνούνταν να τους δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στα τέλη Απριλίου ομάδα εθνικιστών του κόμματος VMRO του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλε στο κοινοβούλιο και τραυμάτισε βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών. Μετά το επεισόδιο αυτό, οι ΗΠΑ και η ΕΕ υπογράμμισαν πως είναι ανάγκη να δοθεί πολιτική λύση και να σχηματιστεί κυβέρνηση.