Η Τσέλσι Μάνινγκ είναι πρώην αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού και η πληροφοριοδότης που διέρρευσε 700.000 απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα μέσω των WikiLeaks. Κατά τη διάρκεια των διαρροών ήταν εξίσου γνωστή ως Μπράντλει Μάνινγκ, καθώς είναι τρανς που πλέον αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα. Σε μία από τις τελευταίες αποφάσεις του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, της απένειμε χάρη, μειώνοντας την ποινή της κατά 28 χρόνια.
Μια από τις πρώτες διαρροές που είχε γίνει γνωστή ήταν ένα βίντεο με την ονομασία «Παράπλευρη Δολοφονία», στο οποίο καταγράφεται η σφαγή δώδεκα άοπλων πολιτών και δύο φωτορεπόρτερ του Reuters. Το βίντεο είχε ληφθεί από το πιλοτήριο ενός αμερικάνικου στρατιωτικού ελικόπτερου.
Τα μέλη της υπηρεσίας ακούγονται να λένε: «Ας πυροβολήσουμε.. Να τους “ανάψουμε” όλους.. Ελάτε, πυρ!» Και πολλά άλλα.
Το επόμενο «χτύπημά» της, ήταν τα στρατιωτικά ημερολόγια του πολέμου στο Αφγανιστάν, που αποτελούνταν από περισσότερες από 75.000 στρατιωτικές εκθέσεις από το 2004 έως το 2010.
Σύμφωνα με την Guardian, η οποία ήταν ένα από τα πρώτα μέσα που αναφέρθηκε στις δημοσιεύσεις, «ένα τεράστιο αρχείο του αμερικάνικου στρατού σήμερα παρέχει ένα καταστροφικό πορτρέτο του αποτυχημένου πολέμου στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτοντας πως οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει εκατοντάδες άμαχους σε περιστατικά που δεν αναφέρθηκαν ποτέ. Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν κορυφωθεί και η διοίκηση του ΝΑΤΟ φοβάται ότι αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια ενδεχόμενη εξέγερση του Πακιστάν και του Ιράν.»
Τρεις μήνες αργότερα, το Wikileaks και πολλά άλλα μέσα έφεραν στην δημοσιότητα τα έγγραφα για τον πόλεμο του Ιράκ, και αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων στην ιστορία. Τα έγγραφα αποκάλυψαν φυλακίσεις και θανάτους χιλιάδων πολιτών. Η διαρροή περιελάμβανε περίπου 400.000 αναφορές του στρατού.
Τον Νοέμβριο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε διπλωματικά τηλεγραφήματα της Αμερικής. Τον Απρίλιο του 2011, το WikiLeaks δημοσίευσε το «GITMO Files» στο οποίο καταγράφονταν εκατοντάδες περιπτώσεις κρατούμενων του Γκουαντάναμο.
Tο 2013 το στρατοδικείο καταδίκασε την Μάνινγκ σε ποινή 35 ετών για κατασκοπεία, γιατί, μεταξύ άλλων, είχε συνεργαστεί με τις αρχές, ενώ είχε αποφύγει την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό, για την οποία θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Μετά το δικαστήριο άρχισε τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου, αν και ο στρατός αρνήθηκε να την μεταφέρει σε γυναικεία φυλακή. Δύο φορές επιχείρησε να αυτοκτονήσει, ενώ πέρασε και μεγάλα διαστήματα σε απομόνωση.