Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική εταιρεία Calamos Investments, η οποία διαχειρίζεται 20 δισ. δολάρια και η EXIN Partners, επενδυτική εταιρεία με έδρα την Ολλανδία που επικεντρώνεται στην ασφάλιση, την αντασφάλιση και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, κινούνται για την απόκτηση τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
 
Η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού επιχειρεί να «ωθήσει» την ελληνική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, των ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε από την Κίνα μετά από επαφές με άλλους ενδιαφερόμενους ομίλους, όπως οι Fosun, Gongbao και Wintime.
 
Σύμφωνα με το CNN.gr, η συμφωνία για την εξαγορά της ΕΘνικής Ασφαλιστικής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, και θα μπορούσε να ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ.
 
«Είναι ένα ισχυρό γράμμα. Ο υπουργός Εμπορίου υποστηρίζει πλήρως την προσφορά της Calamos-EXIN, λέγοντας ότι θα είναι μια καλή αρχή για τη βελτίωση των επενδυτικών ροών των ΗΠΑ προς την Ελλάδα» φέρεται να δήλωσε ανώνυμη τραπεζική πηγή που επικαλείται το Reuters. «Διαφανή πώληση» το αίτημα του Ρος, η επιστολή του οποίου κοινοποιήθηκε στη διοίκηση της ΕΘνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδας.
 
Σε κάθε περίπτωση, είτε η Εθνική Ασφαλιστική καταλήξει σε αμερικανικά, είτε σε κινεζικά χέρια, το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η ασφαλιστική εταιρεία είναι ενδεικτικό των προθέσεων των επενδυτών για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά, η οποία κρίνεται πως έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.
 
Σημειώνεται πάντως, ότι  οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας καταγγέλλουν  πως, παρότι από τον Δεκέμβριο του 2016 η Εθνική έχει αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας συνεχίζει «αδικαιολόγητα» τη διαδικασία πώλησης της ασφαλιστικής εταιρείας.