Όπως δήλωσε ο Αμερικανός, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην προσέλκυση επενδύσεων κυρίως στην ενέργεια.
«Είναι θέμα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να κάνει αλλαγές που θα δείξουν ότι η Ελλάδα είναι καλό μέρος για επενδύσεις», ανέφερε ο πρέσβης για να προσθέσει, απαντώντας σε ερώτηση, ότι στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή υπάρχουν πολλές εξελίξεις σε ομόκεντρους κύκλους που ξεκινούν από τη χώρα μας.
Ζήτησε επίσης, να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν και ανήγγειλε επίσης ότι τον προσεχή Ιούνιο θα παραστεί μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη όπου θα επαναλάβει την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Έντονο το ενδιαφέρον για τους αγωγούς
Αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, επανέλαβε την πάγια αμερικανική στρατηγική υπέρ της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού με ενέργεια. Τάχθηκε υπέρ της προώθησης των αγωγών ΤΑΡ, του ελληνοβουλγαρικού, των νέων εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη και του κάθετου αγωγού που θα συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου από την Ελλάδα ως την Ουκρανία.
Τόνισε ωστόσο ότι οι υποδομές αυτές δεν θα πρέπει να μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά θα αλλάξουν την εξίσωση και δεν θα επιτρέπουν στη Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Επανέλαβε δε την αντίθεση των ΗΠΑ στον αγωγό Νόρθ Στρημ 2 αλλά και τον ελληνοϊταλικό (ITGI) που δεν εξυπηρετούν όπως είπε τα ευρωπαϊκά και ελληνικά συμφέροντα.
Ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε οτι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας (ο ΤΑΡ, ανέφερε χαρακτηριστικά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου) καθώς η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης που συνδέει την Ασία και την Ανατολική Μεσόγειο με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Τέλος επανέλαβε την υποστήριξή του για την εταιρία αμερικανικών συμφεροντων που διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική αναφέροντας ότι αν επιλεγεί θα φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Κριτική στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης με αιχμή τις εξελίξεις στη ΔΕΗ άσκησαν στο ίδιο συνέδριο οι πρώην υπουργοί Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης και Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.