Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει τη συμμετοχή της τρόικας στο τριετές πλάνο για την Παιδεία που ζήτησαν να εφαρμοστεί οι δανειστές. Στην εισαγωγή του σχεδίου αναφέρεται ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν η υποχρηματοδότηση και η εξάρτηση του εκπαιδευτικού συστήματος από τη μεγάλη παρουσία αναπληρωτών και ζητείται στήριξη από τους θεσμούς: «Στόχος της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ο προϋπολογισμός για την Παιδεία να φτάσει σχετικά σύντομα στον μέσο όρο της ευρωζώνης. Οι θεσμοί θα πρέπει να υποστηρίξουν την εφαρμογή αυτού του προγράμματος στην κατεύθυνση της σταδιακής εφαρμογής του».

Ανάμεσα στις αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοστούν, περιλαμβάνονται η έναρξη της αξιολόγησης εκπαιδευτικών στελεχών και αυτοαξιολόγησης στα σχολεία, περιγραφική αξιολόγηση στα δημοτικά, συγχωνεύσεις σχολείων, αλλαγές στο γυμνάσιο όπου οι μαθητές θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, η επέκταση των Ολοήμερων Σχολείων.

Όπως επισημαίνεται, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 θα δημοσιευτεί η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει μεθόδους για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης, βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, βελτίωση της συνάφειας των μαθησιακών αποτελεσμάτων με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και μεθόδους αποτίμησης των ανθρώπινων και υλικών πόρων και της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση.