Φως στη συμφωνία φαίνεται να βλέπει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναλογιζόμενος «την καλή θέληση από όλες τις πλευρές»., όπως εξέφρασε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Handelsblatt., στέλνοντας μήνυμα στους Έλληνες πολίτες πως «μπορούν να κοιτάζουν προς το μέλλον με λίγη ελπίδα».
Nikos Libertas / SOOC
Επίσης, ζητά από τη Γερμανία και το ΔΝΤ να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ούτως ώστε να γίνονται άφοβα οι επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Capital, το ΔΝΤ πρότεινε να συμβιβαστεί παραμένοντας στο πρόγραμμα με τον τρόπο που επιθυμεί η Γερμανία, χωρίς να προβεί σε εκταμιεύσεις μέχρι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να διευκρινιστούν από τους πιστωτές της ΕΕ. Σύμφωνα με τη Citi, η κίνηση αυτή θα διευκολύνει το Eurogroup να εγκρίνει την επόμενη δόση για την Ελλάδα που αναμένεται να συζητηθεί στις 15 Ιουνίου., με στόχο τη πρόσβαση στις αγορές.
Ένα τέτοιο σχέδιο θα οδηγούσε στην επόμενη εκταμίευση διάσωσης ενώ θα «αφήσει στον αέρα» την ελάφρυνση του χρέους καθώς και την πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ ενώ μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. «Η απόφαση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, ανήκει στη δική της κρίση και μόνον» ήταν η δήλωση του Τσακαλώτου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο με εμφανείς αιχμές, , τονίζοντας πως η πρόγνωση του είναι ξεκάθαρα απαισιόδοξη. «Η πρόγνωση (του Ταμείου) είναι ξεκάθαρα πολύ απαισιόδοξη, εκτός και αν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε, κρίνονται αρνητικά. Δεδομένου όμως ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που σχεδίασε και διαπραγματεύτηκε τα μέτρα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται» δήλωσε.
Ο ίδιος πιστεύει πως η ΕΚΤ πρόκειται να εξετάσει μόνη της τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όταν το Eurogroup ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο την ελάφρυνση του χρέους. «Αυτή η ανάλυση είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτήν του ΔΝΤ» κατέληξε ο υπουργός.