«Έχει λήξει, δεν υπάρχει ζήτημα ούτε για την αξιολόγηση, ούτε για τη δόση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ σχολίασε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή παίκτης, είτε Ευρωπαίος, είτε ακόμη και το ΔΝΤ, που να μην επιδιώκει να υπάρχει λύση στο Eurogroup».
Menelaos Myrillas/ SOOC
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε στη διαβούλευση, που αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup, την προσεχή Πέμπτη.
Να μην υπάρξουν «λύσεις Πυθίας»
«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή παίκτης, είτε Ευρωπαίος, είτε ακόμη και το ΔΝΤ, που να μην επιδιώκει να υπάρχει λύση στο Eurogroup. Και υπάρχει και μία σημαντική κινητικότητα, η οποία εκδηλώνεται και με την παρουσία -σήμερα στην Αθήνα- του Γάλλου υπουργού Οικονομικών. Το ζητούμενο ήταν για τη δική μας πλευρά να μην υπάρχουν “λύσεις Πυθίας” ή “ήξεις αφήξεις” στο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή να υπάρχει καθαρή λύση, η οποία να δίνει διέξοδο για το χρέος, μία συγκεκριμένη καταγραφή των μέτρων και κυρίως να επιτρέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη και μέσω αυτής την επιστροφή στις αγορές» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τόνισε ότι «έχει λήξει, δεν υπάρχει ζήτημα ούτε για την αξιολόγηση, ούτε για τη δόση», ενώ σχολίασε ότι «το μοναδικό ζήτημα που υπάρχει είναι η δόση να είναι πράγματι υψηλή, ούτως ώστε να μην καλύψει μόνο τα 6,5 δισ. των υποχρεώσεων του χρέους, αλλά να δώσει και τη δυνατότητα στο Δημόσιο να πληρώσει και ληξιπρόθεσμες οφειλές». «Έχοντας ξεμπερδέψει τη συζήτηση για την αξιολόγηση, που βασάνιζε σε όλες τις προηγούμενες φάσεις την πολιτική ζωή, τώρα επικεντρώνουμε στο επουσιώδες και μακροπρόθεσμο, που είναι το θέμα του χρέους και το θέμα της ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Παράλληλα, εξήγησε πως «ακριβώς γι αυτόν τον λόγο ήταν σημαντική η διαδικασία ψηφοφορίας και εφαρμογής των μέτρων, διότι τα δυσμενή μέτρα δεν είναι μόνο ότι αντισταθμίζονται με αντίθετά τους, αλλά και πρόκειται να εφαρμοστούν το 2019, επομένως η προϋπόθεση της επίλυσης του χρέους είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων αυτών».
Το ΔΝΤ λειτούργησε ως σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού
Σχολιάζοντας τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαπραγμάτευση ο Γ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι «το ΔΝΤ δεν αντιλαμβάνεται τι είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, λειτούργησε σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ως ο σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού, πολλές φορές με τρόπο πολιτικού εκβιαστή και όχι διαπραγματευτή». «Μία από τις σημαντικότερες δυσκολίες που είχαμε -και εξακολουθούμε να έχουμε- στο να διαμορφώσουμε πραγματικά πολιτικές ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής, ήταν οι συγκεκριμένες θέσεις του ΔΝΤ» σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία εξέφρασε την άποψη πως «η μεγάλη νίκη του Μακρόν υπονομεύεται από το γεγονός της μεγάλης αποχής, που δείχνει ότι η νίκη αυτή οφείλεται κυρίως στην προσωπικότητα του Γάλλου Προέδρου και όχι τόσο στο πρόγραμμά του», ενώ «ιδιαίτερα θετικό γεγονός» χαρακτήρισε την υποχώρηση του Εθνικού Μετώπου.