Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού απέδωσε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή, λόγω των αλλαγών στη ανατολική Μεσόγειο και την ανεύρεση των υδρογονανθράκων.
 
Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν, ο οποίος, όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και για λύση».
 
Για τη θέση αυτή, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε επιφυλάξεις και παρέπεμψε στις πρόσφατες ακραίες τοποθετήσεις του Τ. Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων.
 
Μακρά ήταν η συνάντηση του κ. Κυπριανού και με την Ελίζαμπεθ Σπέρχαρ, επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του γραφείου του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι από αμερικανικής πλευράς γίνεται λόγος για αναβάθμιση του ενδιαφέροντος της Τουρκίας στο Κυπριακό, σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες, όπου είναι εμφανής η διχογνωμία για τη βούληση της γείτονος.
 
Παρέπεμψε μάλιστα στην εκτίμηση συνομιλητών του ότι «ο κ. Ερντογάν δεν πρόκειται να προχωρήσει στο Κυπριακό πριν από τις εκλογές στην Τουρκία».
 
Στις Βρυξέλλες, ο κ. Κυπριανού είχε συναντήσεις με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Σ. Φούλε, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – εισηγήτρια του κοινοβουλίου για την Τουρκία Ρ. Όουμεν και πολλούς άλλους.
 
Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι στους συνομιλητές του κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, πολιτικές που δεν υπηρετούν τα συμφέροντα της Κύπρου».