Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου έγιναν αμέσως μετά τη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των 28 χωρών – μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Από τη μεριά του, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών κατέστησε σαφές για μία ακόμη φορά ότι τα μονομερή μέτρα από μία ή περισσότερες χώρες δεν βοηθούν. Ο ίδιος υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι «γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά τα μονομερή εθνικά μέτρα το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν τα προβλήματα σε άλλους».

 
Ακόμη, η Γερμανία σημείωσε ότι θέλει να δει πρόοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τις 7 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν δεν υπάρξει πρόοδος,  τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν «κοινά, συντονισμένα ευρωπαϊκά μέτρα».
 
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, εκτιμά ότι πρέπει να δίνεται στους πρόσφυγες εναλλακτική νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη.
«Προτείνουμε ένα σύστημα μετεγκατάστασης όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από το Λίβανο και άλλες γειτονικές χώρες» είπε χαρακτηριστικά ο Γκράντι.
 
Ως προς την Ελλάδα, ο Ύπατος Αρμοστής έκανε σαφές ότι είναι αυτή που υφίσταται τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των συνόρων των άλλων χωρών, και ότι για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση χρειάζεται «πολύ περισσότερη δουλειά και πόρους». 
 
Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο προεδρεύων ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ σημείωσε πως «εάν έως τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου δεν έχουν μειωθεί οι εισροές προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα».