Η Συνέλευση των Ειδικευομένων Ιατρών Αγίου Σάββα με έγγραφό της, όπου καταγγέλλει την προχειρότητα της απόφασης του Υπουργείου Υγείας, περί υποχρεωτικής μετακίνησης δύο ειδικευομένων ιατρών από το νοσοκομείο (χειρουργού και παθολόγου) σε άλλα covid νοσοκομεία, αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ίδια πρακτική ακολουθείται και για άλλα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρουν, στο νοσοκομείο Ελπίς συνάδελφοί τους διατάσσονται να μετακινηθούν από την «κόκκινη» Αττική στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας εκεί, ενώ παράλληλα, τα ιδιωτικά νοσοκομεία στελεχώνονται με υγειονομικό προσωπικό που μετακινείται επίσης από δημόσια νοσοκομεία.

Αναλυτικότερα, σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι/-ες του Αγίου Σάββα υπενθυμίζουν πως «τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας, όχι μόνο δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες προσλήψεις σε όλο το Ε.Σ.Υ, περίπου 35.000 κενές οργανικές θέσεις, αλλά μειώθηκε κατά 535 εκατομμύρια ο ετήσιος προϋπολογισμός για την υγεία, ενώ οι περίπου 15000 συνταξιοδοτήσεις το αποδυνάμωσαν περαιτέρω».

Σχετικά με τα ημίμετρα των μετακινήσεων ειδικευομένων ιατρών διάφορων ειδικοτήτων, από διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά σε νοσοκομεία αναφοράς οι γιατροί σημειώνουν ότι αυτό «όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά δημιουργεί νέα. Η αποχώρηση αυτών των συναδέλφων θα αποδυναμώσει την δύναμη των τμημάτων του μεγαλύτερου αντικαρκινικού νοσοκομείου, επηρεάζοντας δυσμενώς την πρωινή και την εφημεριακή λειτουργία τους».

Στη συνέχεια καταγγέλλουν πως η ανεπάρκεια του συστήματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης έχει εκπέσει πλέον σε τέτοιο σημείο, ώστε να διατάσσονται μετακινήσεις από την «κατακόκκινη» Αττική στα νοσοκομεία της Κομοτηνής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα ο ιδιωτικός τομέας ενισχύεται με προσωπικό που φεύγει από τα δημόσια νοσοκομεία. «“Είναι γελοίο να μετακινούν συναδέλφους από το Ελπίς στο νοσοκομείο της Κομοτηνής για λίγες μέρες με την αυταπάτη ότι θα λύσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα. Αυτά δεν είναι απλώς ημίμετρα, είναι εντέλλεσθε που δεν υπολογίζουν την καθημερινότητά μας συνολικότερα και ταυτόχρονα ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο. Αποκορύφωμα αποτελεί η μετακίνηση συναδέλφων από τα δημόσια νοσοκομεία στο ιδιωτικό Λητώ» συμειώνουν.

«Είναι εμπαιγμός από τη μεριά του Υπουργείου να λένε πως οι ιδιωτικές κλινικές δεν κατέχουν τη γνώση να ανταποκριθούν σε covid περιστατικά, ενώ οι πρωτοετείς ειδικευόμενοι της χειρουργικής θα ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα από τον ειδικευμένο πνευμονολόγο. Να επιτάξουν τις ιδιωτικές κλινικές, να γίνουν επιτέλους μαζικές και μόνιμες προσλήψις ειδικευμένου και εξειδικευμένου προσωπικού στο ΕΣΥ. Είναι υποτίμηση της ποιότητας της παρεχόμενης υγείας η προσπάθεια να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας και’ αυτόν τον τρόπο» υπογραμμίζουν για ακόμη μία φορά οι γιατροί.