X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Μια αναγκαία διόρθωση για τα όσα (δεν) είπε ο Α. Γεωργιάδης

Σταθερή γραμμή του ΤΡΡ από την ίδρυση του είναι η μεγάλη προσοχή που δίνεται στη διασταύρωση των ειδήσεων. Στο θέμα της δήλωσης του Άδωνι Γεωργιάδη για τον βασιλιά και τη χούντα, τοποθετηθήκαμε βασιζόμενοι στην πηγή άλλου μέσου και κάναμε αναπαραγωγή μιας δήλωσης που δεν έγινε. Οφείλουμε την διόρθωση στους αναγνώστες μας. Συνεχίζουμε να ενημερώνουμε υπεύθυνα, διασταυρώνοντας και ελέγχοντας κάθετι που γράφεται στην ύλη του ThePressProject και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κουκουλώσουμε ανακριβείς ειδήσεις με το σκεπτικό «θα μπορούσε να το είχε πει».
Nikos Libertas / SOOC
|

Την περασμένη Κυριακή, η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Ψυχικού, Φιλοθέης, διοργάνωσε μία εκδήλωση υπό τον τίτλο «Η ατυχής στη χώρας μας παρουσίαση της ατομικής ελευθερίας ως προνόμιο της αριστεράς». Ομιλητές, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, Σάκης Μουμτζής.

Ο λόγος που η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε γνωστή, είναι επειδή τον γύρο του διαδικτύου έκανε μία «δήλωση» του Άδωνι Γεωργιάδη που βρέθηκε στο πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών. Σύμφωνα με αυτή, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως «την αληθινή αντίσταση στη χούντα έκανε μόνο ο βασιλιάς, όταν προσπάθησε να ρίξει τους στρατιωτικούς τον Δεκέμβριο του 1967».

Ωστόσο, το δημοσίευμα ακολούθησε η διάψευση του Αδ. Γεωργιάδη, συνοδευόμενη από το βίντεο της εκδήλωσης, στο οποίο δεν εμφανίζεται η παραπάνω φράση.

Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι είναι μια δήλωση που «θα μπορούσε να την έχει κάνει». Αυτή είναι η τυπική υπεράσπιση των fake news, και δεν θα μπορούσε ποτέ να μας εκφράζει. Η υποχρέωσή μας να ανταποκρίνεται το περιεχόμενο των ειδήσεών μας στην αλήθεια δεν έχει προϋποθέσεις και βεβαίως δεν εξαρτάται από το αν συμφωνούμε με τον θιγόμενο ή αν κρίνουμε ότι σε άλλες περιπτώσεις έχει πει ή θα μπορούσε να πει πολύ χειρότερα από αυτά που του αποδώσαμε.

Το ότι ακολουθήσαμε την Εφημερίδα των Συντακτών είναι ο πραγματικός λόγος για το λάθος, αλλά δεν είναι καθόλου επαρκής δικαιολογία. Οφείλουμε στους αναγνώστες μας, και το προσπαθούμε καθημερινά, να ενημερώνουμε υπεύθυνα, διασταυρώνοντας και ελέγχοντας κάθετι που γράφεται στην ύλη του ThePressProject.

Όταν κάνουμε λάθη, όπως είναι φυσικό ότι θα κάνουμε, θέλουμε να είναι σαφές ότι πρόκειται για λάθη και όχι για συνειδητή παραπληροφόρηση, και γι’ αυτό έχει σημασία η επανόρθωση. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δώσει αμέτρητες αφορμές για κριτική με δηλώσεις ακραίες και προκλητικές. Οφείλουμε όμως ως μέσο να διασφαλίσουμε πως, εις ό,τι μας αφορά, θα του ασκείται κριτική μόνο για τα όσα όντως είπε. 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις