Στο ΕΚΕΑ παρατηρείται πλέον σοβαρή εμπλοκή λόγω του μεγάλου αριθμού των τεστ που καλείται να ελέγξει. Με επείγουσα επιστολή του το ΕΚΕΑ απέστειλε στις βασικότερες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ) και ελέγχουν τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και των νησιών, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου καθώς και της Κρήτης, ζητώντας να μην στέλνονται πλέον δείγματα για τεστ καθώς όπως σημειώνει: «Σας ενημερώνομαι ότι από σήμερα 1.9.2020 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να πραγματοποιεί τον Μοριακό Έλεγχο του covid-19 για τις δομές σας. Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του ΕΚΕΑ προς το υπουργείο Υγείας.

Μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) διαμαρτύρονται για την οριακή κατάσταση που επικρατεί, κάνοντας λόγο και για καθυστερήσεις που υπάρχουν ούτως ή άλλως στη διεξαγωγή των τεστ.

Συγκεκριμένα, οι Μαίρη Αγρογιάννη Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ και Ηλίας Σιώρας, Γραμματέας ΕΙΝΑΠ, δήλωσαν στο ethnos.gr ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των τεστ για τον ιό στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς, στον «Ευαγγελισμό» είναι πως εκκρεμεί η απάντηση 160 δειγμάτων, ενώ στο «Σωτηρία» εκκρεμεί η απάντηση 100 δειγμάτων. «Πρόκειται για δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΕΙΝΑΠ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι σημερινό το φαινόμενο το ΕΚΕΑ να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην εξέταση των δειγμάτων. Εδώ και εβδομάδες παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην διεξαγωγή των τεστ, αφού το ίδιο πρόβλημα είχε προκύψει και με τα υποχρεωτικά τεστ στους υγειονομικούς. Το Κέντρο είναι αυτή τη στιγμή δέχεται δείγματα από όλη τη χώρα, ενώ έχουν προστεθεί και αυτά των υγειονομικών το τελευταίο διάστημα.

Τα μέλη της ΕΙΝΑΠ αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις έχουν ως συνέπεια να απαιτούνται τουλάχιστον 2 με 3 ημέρες για να βγει το αποτέλεσμα ενός τεστ. Για τον λόγο αυτό δόθηκε ατύπως εντολή σε νοσοκομεία που παρουσιάζουν μία ευαισθησία λόγω των νοσηλευόμενων, όπως είναι τα ογκολογικά, να λείπουν για δύο ημέρες οι εργαζόμενοι και να μην επιστρέφουν για εργασία μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), επρόκειτο να συνάψει σύμβαση με το Ινστιτούτο Παστέρ αλλά και το εξειδικευμένο εργαστήριο του ΕΚΠΑ προκειμένου να μπορούν να διεξάγονται περισσότερα τεστ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει η διαδικασία. Σημειώνεται ότι το κόστος για ένα τεστ στο ΕΚΕΑ κυμαίνεται στα 13 ευρώ ενώ στο Ινστιτούτο Παστέρ και το ΕΚΠΑ είναι πολύ ακριβότερο και μπορεί να φθάσει και τα 50 με 60 ευρώ.

H ΕΙΝΑΠ τονίζει σε ανακοίνωση της ότι είναι ντροπή να χαρακτηρίζεται ως αλόγιστη χρήση η ανάγκη για μαζικά τεστ κορονοϊού, ενώ επισημαίνει ότι εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων ελέγχων στα νοσοκομεία της χώρας και υπογραμμίζει πως «τώρα είναι πλέον ώρα για την επίταξη των ιδιωτικών κέντρων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση – καταγγελία της ΕΙΝΑΠ:

Η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εξέδωσε εντολή προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες (1/9ου) να μην στέλνουν προς το ΕΚΕΑ δείγματα για test κορωνοιού, γιατί το κέντρο «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, διότι λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ». Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ΝΤΡΟΠΗ! Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον Ευαγγελισμό 160 δειγμάτων, στο δε Σωτηρία 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί!

Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού!

Που θα γίνονται τα test;

Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων;

Δεν θα γίνονται καθόλου;

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ!

Τα λόγια και οι υποσχέσεις να τελειώνουν. Η ωμή ομολογία για το λαό είναι έγκλημα.
• Τώρα ανάπτυξη Π.Φ.Υ.
• Τώρα ενίσχυση του ΕΚΕΑ
• Τώρα ενίσχυση των νοσοκομείων
• Δωρεάν test για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό.

Πότε περιμένουν να το κάνουν; Όταν φουντώσει κι΄άλλο η πανδημία; Έχουν κάνει πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες;

Μαίρη Αγρογιάννη Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ
Γιώργος Σιδέρης Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ
Ηλίας Σιώρας Γραμματέας ΕΙΝΑΠ

Ερωτηματικά για τους αριθμούς των τεστ

Σημειώνεται ότι προ ημερών η πρώην πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Χάρις Μάτσούκα, είχε δηλώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», το ΕΚΕΑ με τριπλή βάρδια και προσλήψεις θα μπορούσε να φτάσει τα 3.500 τεστ ημερησίως, αλλά και πάλι θα έχει «κόφτη» από τον αριθμό των διαθέσιμων αντιδραστηρίων, που είναι 30.000 μηνιαίως, ενώ άλλα εργαστήρια όπως του Παστέρ είναι ερευνητικά και κινούνται στα 100-150 τεστ ημερησίως.

«Τον Μάρτιο το ΕΚΕΑ είχε εξασφαλίσει να κάνει 90.000 διαγνωστικούς ελέγχους από τον Απρίλιο ως το τέλος Ιουλίου. Ακούσαμε ότι μπορεί να κάνει 4.000-5.000 ελέγχους την ημέρα. Με τρεις βάρδιες, στο ΕΚΕΑ και το μηχάνημα που γνωρίζω, με ενίσχυση σε προσωπικό θα μπορούσε να κάνει 3.500 ελέγχους. Αλλά ποτέ δεν έκανε τόσους, περίπου 1.000 τεστ την ημέρα έκανε. Ίσως τώρα με την αύξηση των κρουσμάτων να τα έχει λίγο αυξήσει. Είναι θέμα περιορισμών, είχε μόνο 30.000 “θέσεις” το μήνα, ως “κόφτη”. Τώρα, υπάρχει δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος για οκτώ μήνες και πάλι για 30.000 «θέσεις” μηνιαίως.

Αλλά αυτά κατανέμονται ισομερώς, δεν μπορεί να γίνουν σήμερα 5.000 και αύριο όχι. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα εισαγωγής αντιδραστηρίων. Και το ΕΚΕΑ έχει το μεγαλύτερο δυναμικό στην χώρα. Δεν αντιλαμβάνομαι πώς η χώρα μπορεί να “κάνει 12.000 τεστ την ημέρα” όπως δηλώθηκε. Μου προκαλεί πολύ μεγάλη έκπληξη, όταν π.χ. το Ινστιτούτο Παστέρ μπορεί να κάνει γύρω στα 100-150 την ημέρα».

*Σημειώνεται πως το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι την Τρίτη έγιναν 17.000 τεστ σε όλη την επικράτεια

Τα όσα είχε δηλώσει η Χαρ. Ματσούκα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»