Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθήνα 984, η τροπολογία στοχεύει στην τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 54 παρ. 2Α ν. 4481/2017, η οποία τροποποιούσε το άρθρο 18 ν. 2121/1993, με τη Λ. Κονιόρδου να σχολιάζει «Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να διενεργήσουμε πλήρη δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό, όπως θα θέλαμε κατά την εκπόνηση του ν. 4481/2017, κι αυτό διότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε πάρα πολλά φλέγοντα ζητήματα, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν».
 
«Διαπιστώσαμε στην πράξη» συνέχισε η υπουργός «ότι η διάταξη αυτή δεν ήταν δίκαιη και ισορροπημένη και δεν λάμβανε υπόψη της αιτήματα και των δύο πλευρών. Από τη μια των δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και από την άλλη των εταιρειών εισαγωγής και κατασκευής μηχανημάτων και αποθηκευτικών μέσων πρόσφορων για ιδιωτική αντιγραφή. Για τον λόγο αυτό επικεντρωθήκαμε στο ζήτημα αυτό εκ των υστέρων. Ένα ζήτημα που είναι δύσκολο και επίκαιρο όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελεί θα λέγαμε έναν γόρδιο δεσμό».
 
Επίσης, αναφορικά με τη νομοθεσία για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είπε ότι «ισχύει ό,τι προβλέφθηκε και τον Ιούλιο του 2017», ενώ για τις εισπράξεις των οργανισμών από την ιδιωτική αναπαραγωγή ανέφερε πως «σε χώρες πληθυσμιακά παρόμοιες με την Ελλάδα, όπως η Αυστρία η συνολική εύλογη αμοιβή που καταβλήθηκε το 2015 στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ανήλθε περίπου σε 10 εκατ. ευρώ, στο Βέλγιο σε 25 εκατ. ευρώ και στην Πορτογαλία σε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα για το ίδιο έτος, τα ποσά εύλογης αμοιβής που καταβλήθηκαν εκ μέρους των υπόχρεων, για όλα τα τεχνικά μέσα, συσκευές και υλικούς φορείς και αποθηκευτικά μέσα, ήταν συνολικά 1.593.407,92 ευρώ».
 
Στο εξής, αναμένεται να λειτουργήσει η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης, με τα επόμενα βήματα να απαιτούν την λειτουργία της συλλογικής διαχείρισης για δύο χρόνια το περισσότερο, τη ρύθμιση της αγοράς και την οργάνωση των εισπράξεων, καθώς και την συγκέντρωση του αρχείου της ΑΕΠΙ.
 
«Εάν και εφόσον ανακληθεί η άδεια της ΑΕΠΙ Α.Ε., η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων θα αναλάβει τη συλλογική διαχείριση. Ο χρόνος της συλλογικής διαχείρισης δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα δύο έτη και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να ρυθμίσει την αγορά και να οργανώσει όλες τις πηγές είσπραξης και συγχρόνως θα πρέπει να συγκεντρώσει το αρχείο και τα δεδομένα, τα οποία θα πρέπει να εισαχθούν σε νέο πληροφοριακό σύστημα, που θα προμηθευτεί το Δημόσιο» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών η κρατική επίτροπος στην ΑΕΠΙ, Μαριάνθη Βλάχου.
 
«Όταν διασφαλιστούν τα δεδομένα και υπάρξει η κατάλληλη υποδομή, θα κληθούν πλέον οι ίδιοι οι δημιουργοί, ως μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, να αποφασίσουν στη Γενική τους Συνέλευση είτε να συστήσουν νέο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) είτε να αναθέσουν σε κάποιον υφιστάμενο, όπως προβλέπει η πρόσφατη νομοθετική διάταξη (29/3/2018) που ψηφίστηκε στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης θα έχει Γ.Σ. και Εποπτικό Συμβούλιο» περιέγραψε τα αμέσως επόμενα βήματα.
 
Σημειώνεται πως κατά των -μέχρι πρότινος- υπευθύνων της ΑΕΠΙ έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις  για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση ποσών που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ κατηγορούνται ακόμη, μεταξύ άλλων, για φοροδιαφυγή, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.