Το Μπαχρέιν, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν την Τρίτη Ειρηνευτικές Συμφωνίες στον Λευκό Οίκο, σηματοδοτώντας μια ιστορική μετατόπιση στη Μέση Ανατολή καθώς είναι οι δύο πρώτες χώρες του Περσικού Κόλπου που έκαναν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ μετά από δεκαετίες εχθροπραξιών.

Όπως αναφέρει το BBC, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ προ εβδομάδων, οι δύο χώρες θα καθιερώσουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς και θα αρχίσουν να συνεργάζονται σε διάφορους τομείς, από την οικονομία και τον τουρισμό έως την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία. Ο Ντ. Τραμπ έκανε λόγο για την «αυγή μιας νέας Μέσης Ανατολής».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι άλλες πέντε ή έξι αραβικές ή μουσουλμανικές χώρες θα εξομαλύνουν σύντομα τις σχέσεις με το Ισραήλ, υποστηρίζοντας τάχα πως ακόμη και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «κουράστηκε από τους πολέμους». Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ μιλούν και με τους Παλαιστινίους «που θα έρθουν και αυτοί στο σωστό χρόνο», ενώ δήλωσε  πως μετά από τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιτευχθεί γρήγορα μία «σπουδαία συμφωνία με το Ιράν».

Το Ισραήλ δεσμεύεται να αναστείλει τα σχέδιά του για επέκταση της κυριαρχίας του σε τμήματα της Δυτικής Όχθης, Το Sputnik αναφέρει πως το Ισραήλ και τα ΗΑΕ βρίσκονται σε κόντρα από το 1971, αλλά την τελευταία δεκαετία έχουν συνεργαστεί ανεπίσημα σε ορισμένους τομείς.

Οι συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ, ΗΑΕ και Μπαχρέιν, που γίνονται τα πρώτα κράτη του Κόλπου που εξομαλύνουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ, καταδικάστηκαν από την Τουρκία, το Ιράν και την Παλαιστίνη,  που υποστήριξαν πως υπονομεύουν τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε τα αραβικά κράτη να ακολουθήσουν τις διατάξεις της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας του 2002, η οποία αναφέρει ότι μπορούν να αρχίσουν να δημιουργούν διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ μόνο μετά την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Σχολιάζοντας την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα σε Ισραήλ, ΗΑΕ και Μπαχρέιν, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, αποδοκίμασε την εξέλιξη ως «ελιγμό» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία είναι άκυρη και δεν προσφέρει τίποτα άλλο από έναν ελιγμό, διογκώνοντας τεχνηέντως τα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ υπό το πρίσμα των προσεχών εκλογών».

Πρόσθεσε πως «έφτασε η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί σθεναρά και πρακτικά και να συνεργαστεί για την εξασφάλιση μίας δίκαιης λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, οδηγώντας στην αναγνώριση των συλλογικών και ατομικών εθνικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», ενώ επισήμανε ότι «δίκαιη λύση μπορεί να γίνει με εξασφάλιση του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση, την επίλυση του ζητήματος των προσφύγων και την ίδρυση ανεξάρτητης Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν και πάλι τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν ότι μια αεροπορική βάση της Χαμάς βομβαρδίστηκε στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός, ισχυρίστηκε ότι οι προειδοποιητικές σειρήνες για πυραύλους ενεργοποιήθηκαν σε ισραηλινές κοινότητες που συνορεύουν με την Λωρίδα της Γάζας αφότου ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από  τη Γάζα έπληξε την παράκτια ισραηλινή πόλη Αστοντ, τραυματίζοντας δύο άτομα.