Η απόσυρση του ΝΑΤΟ, δε συνιστά και «άδειασμα» από τις δυνάμεις της Δύσης, καθώς στο πλευρό των 350.000 στρατιωτών της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, θα παραμείνουν 12.500 άντρες προς υποστήριξή τους.

Ο αριθμός της ISAF είχε φτάσει στους 130.000 στρατιώτες από 50 χώρες (το 2011), ενώ οι απώλειες από το 2001 φτάνουν τους 3.485, με την πλειονότητα αυτών να είναι Αμερικανοί. Η υποχώρηση του ΝΑΤΟ, προέκυψε μετά από αδυναμία τους να θέσουν υπό έλεγχο τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι κατάφεραν καίρια πλήγματα κατά τη διάρκεια των 13 ετών.

«Σε μερικές ημέρες, η πολεμική αποστολή μας στο Αφγανιστάν θα έχει τερματιστεί. Ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στον οποίο έχουμε εμπλακεί θα τελειώσει με υπεύθυνο τρόπο», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Οι επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων στην Καμπούλ, σε κατοικίες ξένων και διπλωματών, έφεραν σε δυσχερή θέση τη δύναμη της ISAF, που έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια από το 2001, χωρίς να καταφέρει να «πάρει τα ηνία» από τους Ταλιμπάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο υποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, προβλέπει σταδιακό «ξεφόρτωμα» στρατιωτών, καθώς μέχρι το τέλος του 2015, θα έχουν αποχωρίσει οι μισές δυνάμεις, ενώ μέχρι το τέλος του 2016, θα έχει μείνει αριθμός στρατιωτών που θα είναι ικανός να προστατεύει μόνο την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ, διαβεβαίωσαν τις Αρχές του Αφγανιστάν πως θα παρέχουν αεροπορική στήριξη, σε περίπτωση που υπάρχουν δυναμικές προελάσεις των Ταλιμπάν.