«Σε μια εποχή που οι ζωές Υγειονομικών και Ασθενών βρίσκονται στα όρια (ή και εκτός) της ασφάλειας, εσείς συνεχίζετε να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι η “Γη είναι επίπεδη”…Όσο και να θέλετε να βγάλετε λάδι την πολιτική που εφαρμόζεται στην Υγεία, η πραγματικότητα σας έχει ξεγυμνώσει και είναι πλέον ολοφάνερο σε όλο το λαό, ότι όταν η Υγεία μπαίνει στη ζυγαριά κόστους-οφέλους, αρχίζεις και μετράς θύματα…Και μέσα σε αυτό το κλίμα της γενικευμένης και απόλυτης επιτυχίας έρχεται η πραγματικότητα να διαλύσει το αφήγημά σας. Και η πραγματικότητα δεν μπορεί να καλυφθεί… Και για το Νοσοκομείο Σερρών η πραγματικότητα είναι η ακόλουθη (σταχυολογώντας τα πιο σημαντικά προβλήματα για να μην γεμίσουμε σελίδες προβλημάτων)» καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Σερρών και στη συνέχεια απαριθμεί τα προβλήματα:

Έλλειψη προσωπικού: Στο Νοσοκομείο Σερρών εδώ και περισσότερα από 7 χρόνια η πληρότητα στις οργανικές θέσεις (ειδικών και ειδικευομένων) κυμαίνεται γύρω στο 60% μαζί με τους Επικουρικούς γιατρούς. Αυτή η κατάσταση δεν άλλαξε καθόλου το 9μηνο της επιδημίας, αντιθέτως έχουμε την παραίτηση 3 γιατρών από ειδικότητες πρώτης γραμμής (2 Παθολόγοι και 1 Πνευμονολόγος) που δεν αντικαταστάθηκαν…

Έλλειψη εφεδρειών: Όταν ένας γιατρός αρρωσταίνει το Τμήμα και η Κλινική που εργάζεται βογκά, διαλύεται… Η Καρδιολογική λειτουργεί με 2 γιατρούς (3 νοσούν), η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με 2 Νεφρολόγους (2 νοσούν), ο Αξονικός τις προηγούμενες ημέρες λειτουργούσε με 1 γιατρό γιατί ο 2ος νοσούσε, το Ακτινολογικό το προηγούμενο διάστημα λειτουργούσε με 2 γιατρούς γιατί 1 νοσούσε, το Αναισθησιολογικό λειτουργούσε με 2 γιατρούς γιατί 1 νοσούσε και η λίστα ατελείωτη, με ειδικευόμενους να νοσούν και να βγαίνουν από εφημερίες…Για να καλυφθούν οι ανάγκες των παραπάνω Κλινικών και Τμημάτων γιατροί αναγκάζονται να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα με ότι κόστος έχει αυτό για τη δική τους Υγεία και για την Ασφάλεια των ασθενών… Για παράδειγμα στην Καρδιολογική Κλινική αυτές τις ημέρες εργάζεται καθημερινά ένας ειδικός Καρδιολόγος, ο οποίος βρίσκεται και σε εφημερία και οι δύο γιατροί δουλεύουν εναλλάξ ένα 24ωρο ο καθένας (υπάρχει κανένας, που να έχει σχέση με το χώρο της Υγείας και να θεωρεί αυτή τη λειτουργία ασφαλή για τους ασθενείς και για τους γιατρούς;)

Κλινικές Covid: για να στελεχωθούν οι Κλινικές Covid εκτός από τους Πνευμονολόγους έχουν μετακινηθεί 3 Παθολόγοι, γιατροί από την Πρωτοβάθμια και τελευταία και 10 γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Για τους 120-140 ασθενείς που νοσηλεύονται σε 4 ορόφους του Νοσοκομείου εφημερεύουν συνήθως 5 γιατροί με ατελείωτες ώρες εργασίας και μηδενική ξεκούραση.

ΜΕΘ: από 6 κρεβάτια ΜΕΘ, έχουμε φτάσει στα 17 (ο θεός να τα κάνει κλίνες ΜΕΘ) σε 3 διαφορετικούς χώρους του Νοσοκομείου. Από αυτά τα 12 λειτουργούν με κανονικό αναπνευστήρα, ενώ τα υπόλοιπα 5 με αναπνευστήρα Αναισθησιολογικού. Οι γιατροί παραμένουν 6!!!! Για νοσηλευτικό προσωπικό δε ούτε κουβέντα… Τα 17 κρεβάτια λειτουργούν με 31 Νοσηλευτές αντί για 68 που θα έπρεπε… Και μια απαραίτητη διευκρίνηση: κλίνη ΜΕΘ δεν είναι ένα κρεβάτι με έναν οποιοδήποτε αναπνευστήρα. Η κλίνη ΜΕΘ χρειάζεται εξοπλισμό συγκεκριμένων προδιαγραφών και εξειδικευμένο προσωπικό…Τα υπόλοιπα είναι λύση ανάγκης για «πολεμικές» συνθήκες σε ένα ΕΣΥ απροετοίμαστο και με Κυβέρνηση χωρίς βούληση να βοηθήσει…

Εφημερίες: Οι περισσότεροι γιατροί του Νοσοκομείου κάνουν 9-10 ή και περισσότερες αν χρειαστεί εφημερίες για να καλυφθούν οι ανάγκες… και η Διοίκηση για “ευχαριστώ” για την έγκριση της πληρωμής των εφημεριών αναφέρει οριζόντια περικοπή της πληρωμής αν ξεπεραστεί το κονδύλι… (δεν ντράπηκαν καν να το φέρουν για έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο και να το υπερψηφίσουν).

Μετακίνηση γιατρών στην Δράμα: και επειδή περισσεύουν γιατροί στο Νοσοκομείο Σερρών και το Νοσοκομείο Δράμας “δεν έχει πρόβλημα”, αλλά το πρόβλημα το έχει η πόλη (σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας), ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ μετακινεί έναν Παθολόγο του Νοσοκομείου στη Δράμα για ένα μήνα!!!! (Φανταζόμαστε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πόλης και όχι του Νοσοκομείου που λειτουργεί και αυτό “άψογα”). Το “τραγικό Νοσοκομείο” να βοηθήσει το “εξαθλιωμένο Νοσοκομείο” και τα δύο μαζί να οδηγηθούν χεράκι – χεράκι στην κατάρρευση… Και σαν να μην έφτανε αυτό, τώρα αποφασίζουν να μετακινήσουν και 3 ειδικευόμενους. Διαλύουν το Νοσοκομείο Σερρών και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές ασθενών, αλλά και την Ασφάλεια και Υγεία των γιατρών. Στο Νοσοκομείο Σερρών, για να μπορέσει να λειτουργήσει με ένα ελάχιστο όριο ασφάλειας, μετακινήθηκαν γιατροί από την Πρωτοβάθμια (οδηγώντας στην υπολειτουργία 2 Κέντρα Υγείας του Νομού) και μετακινήθηκαν και 10 γιατροί άλλων ειδικοτήτων (δυσχεραίνοντας τη λειτουργία Κλινικών του Νοσοκομείου). Και αυτό έγινε γιατί δεν επαρκούν οι Παθολόγοι και Πνευμονολόγοι του Νοσοκομείου. Για τον Διοικητή όμως της 4ης ΥΠΕ περισσεύουν και πρέπει να μετακινηθούν. Βλέπετε είναι άλλο το «πεδίο μάχης» που βρίσκονται οι γιατροί και άλλο το σκάκι στα γραφεία της 4ης ΥΠΕ. (Μετά από πιέσεις των γιατρών η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, ανέστειλε τη μετακίνηση των ειδικευόμενων γιατρών, διατηρώντας όμως τη μετακίνηση του ειδικού Παθολόγου)

Διακομιδές: πιο εύκολα βρίσκεις πολική αρκούδα στη Σαχάρα, παρά ελεύθερο κρεβάτι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα… Από το ΕΚΕΠΥ σε κάθε προσπάθεια για ανεύρεση κλίνης ΜΕΘ η απάντηση είναι να διασωληνωθεί ο ασθενής, να μείνει με αναπνευστήρα στο Νοσοκομείο μέχρι να ελευθερωθεί κρεβάτι… Πλέον οι διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών δε γίνονται από Αναισθησιολόγο (που να τον βρεις στο Νοσοκομείο Σερρών), αλλά από το θεράποντα ιατρό, που δεν είναι γνώστης στο χειρισμό αναπνευστήρα και διασωληνωμένου ασθενή

Πρόβλημα με τη χορήγηση οξυγόνου στο Νοσοκομείο Σερρών, όπως και σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας, αφού οι εγκαταστάσεις δεν έγιναν προβλέποντας την ανάγκη για συνεχή και μεγάλη ροή οξυγόνου σε 120 και 130 ασθενείς…

Αναισθησιολόγοι και Χειρουργεία: στο Νοσοκομείο Σερρών, μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μείνει 2 Αναισθησιολόγοι. Αυτό σημαίνει ότι το Νοσοκομείο, όχι μόνο δε θα πραγματοποιεί τακτικά χειρουργεία, αλλά δε θα μπορεί να καλύψει ολόκληρο το μήνα και επείγοντα χειρουργεία. Οδηγούμαστε 1. στην πλήρη κατάρρευση του Χειρουργικού Τομέα στο Νοσοκομείο και 2. σε λειτουργία του Νοσοκομείου εκτός ορίων ασφάλειας.

Ολόκληρο το κείμενο: