Αναλυτικά, το ποσό των 5,4 δισ. δολαρίων συγκέντρωσε η διεθνής διάσκεψη δωρητών στο Κάιρο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο των 50 ημερών με το Ισραήλ. Το υψηλότερο ποσό ύψους 1 δισ. δολάρια, προέρχεται από το Κατάρ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον θα προσφέρει στη Γάζα 212 εκατομμύρια δολάρια. Η Βρετανία δεσμεύτηκε να διαθέσει 32 εκατ. δολάρια ενώ ένα εκατομμύριο η προσφορά της Ελλάδας.
 
Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση συνολικού ποσού 4 δισ. δολαρίων. Όπως υπογράμμισε ο Μαχμούντ Αμπάς, από τον πόλεμο αυτό καταστράφηκαν 61.000 σπίτια και ολόκληρες γειτονιές μετατράπηκαν σε ερείπια. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει δεσμευτική απόφαση που θα ορίζει το χρονικό πλαίσιο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
 
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Λωρίδα της Γάζας «παραμένει μια μπαρουταποθήκη». «Οι κάτοικοί της έχουν απεγνωσμένα ανάγκη να δουν αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους» από τις νέες υποσχέσεις της διεθνούς κοινότητας, σημείωσε ο Μπαν Γκι-μουν, υπενθυμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα είχε δεσμευτεί και το 2009 να βοηθήσει τη Γάζα για την ανοικοδόμησή της.
 
Ωστόσο, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν – το Ισραήλ δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο των δωρητών του Καΐρου- προειδοποίησε πως «Η Γάζα δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί χωρίς τη συνεργασία και τη συμμετοχή του Ισραήλ», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.
 
Το Ισραήλ, που έχει επιβάλει αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2006, μπορεί επί της ουσίας να εμποδίσει ή να διευκολύνει τη μεταφορά της βοήθειας που θα χορηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας, επιτρέποντας ή απαγορεύοντας τη μεταφορά οικοδομικών υλικών και πόρων.