Να πείσει τη Γαλλία να άρει τις διαφωνίες της επιχειρεί με πρότασή της για την αλλαγή επί το αυστηρότερο της διαδικασίας εισδοχής των υποψήφιων χωρών μελών της Ένωσης επιχειρεί η Κομισιόν. Παράλληλα, προωθεί ρύθμιση η οποία θα καθιστά τη διαδικασία «αναστρέψιμη», επιτρέποντας την επανέναρξη εξέτασης ήδη ολοκληρωμένων τμημάτων της διαπραγμάτευσης, αν η υποψήφια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούν «να ανασταλούν σε ορισμένους τομείς, ή να διακοπούν τελείως, εάν τα προβλήματα που αναφύονται είναι σοβαρά». Τα κεφάλαια που έχουν ήδη κλείσει μπορούν «να ξανανοίξουν» ή «να επανεκκινήσουν εξ αρχής».

Το σχέδιο στοχεύει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες θεωρούνται πως ήδη πληρούν τα κριτήρια, ενώ τέσσερις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ελπίζουν σε ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κόσοβο.

Όπως μεταφέρεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πρόταση της Κομισιόν δεν τροποποιεί τους κανόνες ένταξης, ωστόσο το κεντρικό σημείο του σχεδίου, που φέρει τον τίλτο «Ενίσχυση της διαδικασίας ένταξης: μία αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική για τα δυτικά Βαλκάνια» στοχεύει σε μία ένταξη που «βασίζεται στην αξία και υπόκειται σε όρους».

Πιο συγκεκριμένα, μία υποψήφια χώρα θα πρέπει να αποδεικνύει ότι η υποψηφιότητά της «δεν μπαίνει στον αυτόματο πιλότο» και θα πρέπει να αντανακλά μία κοινωνική επιλογή εκ μέρους της για την «πλήρωση και τήρηση των υψηλότερων ευρωπαϊκών κανόνων και αξιών», αναφέρεται στο κείμενο. Η δέσμευση των χωρών μελών να συμμερισθούν ένα κοινό μέλλον με τα δυτικά Βαλκάνια ως πλήρη μέλη της Ενωσης αποτελεί ένα «σημαντικό πολιτικό και όχι μόνο τεχνικό εγχείρημα», τονίζεται στο κείμενο.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει η διεύρυνση προς τις έξι βαλκανικές χώρες δήλωσε μετά την παρουσίαση του σχεδίου ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση Ολιβερ Βαρέλι, επιμένοντας στον «γεωστρατηγικό» χαρακτήρα της διεύρυνσης αυτής, σε μία αναφορά που σύμφωνα με το Reuters σημαίνει ότι «το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν μπορεί να ανακόψει την φθίνουσα πορεία της παγκόσμιας επιρροής του χωρίς σταθερότητα στα Βαλκάνια».

«Η αξιοπιστία θα πρέπει να ενισχυθεί με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, αρχής γενομένης από το κράτος Δικαίου, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την οικονομία των υποψήφιων χωρών. Όταν οι χώρες εταίροι πληρούν τα αντικειμενικά κριτήρια, τα κράτη μέλη συμφωνούν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, σεβόμενα την αξιοκρατική προσέγγιση» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους σχεδιασμούς.

«Πιο αξιόπιστη, δυναμική και προβλέψιμη διαδικασία»

Για «πιο αξιόπιστη, με ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση, πιο δυναμική και προβλέψιμη» διαδικασία έκανε λόγο ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχεϊ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Έθνος από τις Βρυξέλλες.

«Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Επιτροπή. Εργαζόμαστε σε τρεις άξονες: πρώτον, προτείνουμε σήμερα συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της διαδικασίας προσχώρησης. Ενώ ενισχύουμε και βελτιώνουμε τη διαδικασία, ο στόχος μας παραμένει η πλήρης ένταξη στην ΕΕ. Δεύτερον, και παράλληλα, η Επιτροπή εμμένει σθεναρά στις συστάσεις της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και σύντομα θα παράσχει επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο που σημειώνουν οι δύο αυτές χώρες. Τρίτον, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο, η Επιτροπή θα υποβάλει σχέδιο οικονομικής και επενδυτικής ανάπτυξης για την περιοχή», φέρεται να δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος.

Κατά τα όσα ανέφερε ο Επίτροπος Βάρχεϊ, τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης πρόκειται να ομαδοποιηθούν σε έξι θεματικές ενότητες: θεμελιώδεις αρχές· εσωτερική αγορά· ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς· πράσινη ατζέντα και βιώσιμη συνδεσιμότητα· πόροι, γεωργία και συνοχή· εξωτερικές σχέσεις, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα αρχίζουν για κάθε ομάδα κεφαλαίων ως σύνολο, και μετά την εκπλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης για το άνοιγμα – και όχι βάσει μεμονωμένων κεφαλαίων, αναφέρεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

«Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές θα είναι οι πρώτες που θα ανοίξουν και οι τελευταίες που θα κλείσουν, ενώ από την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς θα εξαρτηθεί ο εν γένει ρυθμός των διαπραγματεύσεων. Το χρονικό διάστημα μεταξύ του ανοίγματος μιας ομάδας κεφαλαίων και του κλεισίματος επιμέρους κεφαλαίων θα πρέπει να είναι περιορισμένο, κατά προτίμηση εντός ενός έτους, ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ακόμα ο Επίτροπος.

Όπως υπογραμμίζεται, στο κάδρο βρίσκεται και η Τουρκία, για την οποία ωστόσο, μία τέτοια αλλαγή των όρων, θα σημαίνει πάγωμα της διαδικασίας.