Τουλάχιστον 387 άτομα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο έχουν φυλακιστεί μέσα στο 2020 σύμφωνα με τη νέα έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), αριθμός σχεδόν ίσος με τον αντίστοιχο του 2019, που καταγράφηκαν 389 φυλακισμοί δημοσιογράφων. «Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο παραμένει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο» τονίζουν οι RSF.

Όπως και το 2019, οι RSF κατέγραψαν πως 389 δημοσιογράφοι ήταν φυλακισμένοι αναζητώντας την αλήθεια και κάνοντας τη δουλειά τους, με πέντε χώρες να συγκεντρώνουν πάνω από το 60%. Συγκεκριμένα, η Κίνα παραμένει στην κορυφή, με 117 φυλακισμένους δημοσιογράφους (επαγγελματίες και μη), ενώ ακολουθεί η Αίγυπτος με 30, η Σαουδική Αραβία με 34, το Βιετνάμ με 28 και η Συρία με 27.

Η επόμενη δεκαετία κρίνεται αποφασιστική για το μέλλον της δημοσιογραφίας με την πανδημία του κορονοϊού να αναδεικνύει και να ενισχύει τις πολλές κρίσεις, που απειλούν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, την ελευθερία του Τύπου, της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, καθώς και το δικαίωμα στην ενημέρωση.

35% αύξηση στις διώξεις των γυναικών δημοσιογράφων

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι «δεν απαλλάσσονται» από τον κίνδυνο σημειώνοντας αύξηση κατά 35% από τον αντίστοιχο αριθμό του προηγούμενου έτους. 42 γυναίκες «στερούνται επί του παρόντος την ελευθερία τους», ενώ το 2019 ο αριθμός αυτός ήταν 31. Φέτος, 4 γυναίκες συλλήφθηκαν στη Λευκορωσία, επίκεντρο «μιας καταστολής άνευ προηγουμένου» μετά την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Συλλήψεις που συνδέονται με την πανδημία

Σημαντικό είναι πως αρκετές συλλήψεις συνδέονται πλέον με την υγειονομική κρίση, με 14 δημοσιογράφους να βρίσκονται στις φυλακές για την κάλυψη της πανδημίας του κορονοϊού, 7 εκ των οποίων στην Κίνα.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εξάπλωσης του Covid-19 σε όλο τον κόσμο (Μάρτιος-Μάιος 2020) σημειώθηκε τετραπλάσια αύξηση στις αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων, ενώ από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου 2020, οι αυθαίρετες συλλήψεις αντιπροσώπευαν μόνο το 35% των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου με τη σωματική βία και τις απειλές εναντίον δημοσιογράφων να αντιπροσωπεύουν το 30%.

«Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στη δημοσιογραφία και το απαράδεκτο γεγονός πως ορισμένοι δημοσιογράφοι πληρώνουν με την ελευθερία τους την αναζήτηση της αλήθειας» σημειώνει ο γενικός γραμματέας των RSF, Christophe Deloire.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των Δημοσιογράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 119 δημοσιογράφοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κράτηση, ενώ υπάρχουν 24 περιπτώσεις ατιμωρησίας για φόνο.