του Νίκου Μιχαλίτση

Η πρώτη κίνηση είναι να καλέσεις τη ΔΕΔΔΗΕ. Όπως φαντάζεστε, το κέντρο της είναι μονίμως κατειλημμένο. Οι πρώτες πληροφορίες από γείτονες λένε ότι η ΔΕΔΔΗΕ δήλωσε ότι στις 13.30 θα έχει αποκατασταθεί η ρευματοδότηση. Περιμένουμε ματαίως. Μετακινούμαι σε σπίτι φίλων για να έχω πληροφόρηση και διαβάζω ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ μετά τη συνάντηση με τον αρχηγό του επιτελικού μας κράτους (τον Πρωθυπουργό) δήλωσε ότι ευρύτατες περιοχές σε 33 (!) Δήμους της Αττικής δεν έχουν ρεύμα (κάποιες και νερό), λόγω κατάρρευσης 15 (!) γραμμών Μέσης Τάσης (σ.σ. των 20 kV), αφήνοντας να υπονοηθεί ότι οφείλονται κυρίως σε πτώσεις δέντρων.

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που «τρέχει» την εν εξελίξει ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που διευθύνει, με εντολή και καθοδήγηση του τότε αρμόδιου «εκσυγχρονιστικότατου» Υπουργού του Επιτελικότατου Κράτους μας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Και επειδή, τυγχάνω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και κάτι σκαμπάζω από τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τη συντήρησή τους, αναρωτιέμαι: Καλά, αυτό που γινότανε πάντα επί ακμαίας ΔΕΗ, δηλαδή η τακτικότατη ΦΥΣΙΚΗ επιθεώρηση (μεταξύ άλλων) του δικτύου Μέσης Τάσης έχει πάψει να γίνεται; Η επιθεώρηση αυτή έχει μεγάλη σημασία γιατί σε περιπτώσεις σφοδρής ανεμοθύελλας ή σφοδρού χιονιά ήταν σύνηθες φαινόμενο, παράπλευρα του δικτύου δέντρα ή μεγάλα κλαδιά να προκαλούν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο. Θα μου πείτε δεν είναι δουλειά της ΔΕΔΔΗΕ να κόβει τα κλαδιά, είναι δουλειά των Δήμων. Ναι, αλλά η ασφάλεια του δικτύου ΕΙΝΑΙ δουλειά της ΔΕΔΔΗΕ. Όταν λοιπόν διαπίστωνε πρόβλημα σε σημεία του δικτύου, η ΔΕΗ ειδοποιούσε εγγράφως τον αρμόδιο Δήμαρχο και αν δεν έκοβε τα κλαδιά, του έκοβε η ΔΕΗ …κάτι άλλο ή αν επέμενε μπορούσε να τον δώσει κανονικά βορά στους δημότες του, όταν κοβόταν το ρεύμα.

Αναρωτήθηκα, λοιπόν: Και καλά οι Δήμαρχοι είναι αδιάφοροι και ίσως ανίκανοι. Η ΔΕΔΔΗΕ τους ειδοποίησε ποτέ και αν όχι γιατί; Την απάντηση που με φώτισε, την πήρα από έναν ομοιοπαθή με μένα πολίτη που μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό και είπε ότι συνάντησε ένα συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ που επισκεύαζε μια βλάβη και οι εργάτες του είπαν: Επειδή δεν μπορούμε να το πούμε εμείς, πείτε εσείς ότι το τεχνικό προσωπικό μας είναι αποδεκατισμένο, κοντά στη σύνταξη και δεν προσλαμβάνουν άλλους.

Τόμπολα! Πωλείται, λοιπόν η ΔΕΔΔΗΕ, όπως είναι «επιπλωμένη», για να είναι ελκυστική στον «επενδυτή» – με λειψό προσωπικό, ώστε αυτός να φτιάξει το δικό του business plan με στόχο το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Μα ρε παιδιά, θα πει κάποιος, η ενέργεια, η υγεία, το νερό, η εκπαίδευση είναι πολύτιμα δημόσια αγαθά και πρέπει να διατίθενται σε όλους τους πολίτες δωρεάν ή έστω με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Έλα ρε φίλε τώρα, αυτά είναι «κομμουνισμένα» λόγια (που λέει και κάποιος πάνσοφος θεωρητικός τους), και πάντως δεν είναι καθόλου εκσυγχρονιστικά.

Αυτά άκουγα μέχρι τώρα. Μέχρι που διάβασα σήμερα έναν άλλο σοφό του εκσυγχρονισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, αγανακτισμένο αυτή τη φορά και αυτόν, το Στέφανο Μάνο, να γράφει:

«Από όταν ήμουν παιδί κατοικώ στην Εκάλη. Παλιά είχαμε συχνά χιόνια το χειμώνα. Τα τελευταία χρόνια, όχι. Φέτος ήταν η εξαίρεση. Γενική διάλυση! Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό άρα χωρίς θέρμανση και 12 ώρες χωρίς ύδρευση. Πληροφόρηση μηδέν. Έτσι φαντάζονται την κανονικότητα;»

Τόμπολα ξανά! Ποιος; Ο Στέφανος Μάνος αγανακτισμένος με το επιτελικό κράτος και την υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ; Θαύμα!

Πάντως, αν είναι η Μήδεια, αυτή τη φορά αντί να σκοτώσει τα παιδιά της, σκοτώσει τις μεγαλοφυείς ιδέες του νεοφιλελευθερισμού, χαλάλι η ταλαιπωρία μας.