Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο Γ. Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε για την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους τις τελευταίες μέρες στη βορειανατολική Συρία, με στόχο τον αφανισμό των Κούρδων μαχητών.

Απάντησε ότι το ΝΑΤΟ ζητά αυτοσυγκράτηση και δεν ζητά εξηγήσεις για τις δολοφονίες αμάχων και τον εκτοπισμό περισσότερων από 120.000 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ενώ υπερασπίστηκε με έμμεσο τρόπο την Τουρκία, λέγοντας πως φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να υπογραμμίσω τη σημασία της αυτοσυγκράτησης ώστε να αποφύγουμε ακόμη μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο, διότι κανείς δεν θέλει να δει νέες ροές μεταναστών. Και γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει υποστηρίξει τόσο σθεναρά τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Συρία. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχουμε δει, αλλά έχουμε ακόμα να διανύσουμε πολύ δρόμο ώστε να βρούμε βιώσιμη και ανθεκτική πολιτική λύση για τις προκλήσεις και τις συγκρούσεις που αντιμετωπίζουμε στη Συρία γενικότερα, αλλά και στη βόρεια Συρία ειδικότερα.

Το ΝΑΤΟ βοηθάει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Φυσικά το ΝΑΤΟ δεν είναι η μόνη απάντηση στις προκλήσεις αλλά είναι μέρος της απάντησης. Εκείνο που κάνουμε είναι τμηματικά να αντιμετωπίσουμε τις πηγές του προβλήματος, βοηθώντας χώρες όπως το Αφγανιστάν. Ξέρετε ότι πολλοί από τους πρόσφυγες που φθάνουν ώς τις ακτές του Αιγαίου έρχονται από το Αφγανιστάν. Με την παρουσία μας στο Αφγανιστάν αλλά και στο Ιράκ βοηθάμε στη σταθεροποίησή τους αλλά και στη μείωση των προσφυγικών ροών. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3 εκατ. Σύρων προσφύγων. Κανένας άλλος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν φιλοξενεί περισσότερους από την Τουρκία. Οπότε είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Συμφωνία των Κούρδων μαχητών με τον Άσαντ κατά της τουρκικής εισβολής

Δικαιολογεί με «την διαφορά απόψεων» τον πόλεμο στην Τουρκία

Ερωτηθείς για το αν το ΝΑΤΟ ήταν προετοιμασμένο για την τουρκική εισβολή στην Τουρκία, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε πως οι προθέσεις της Τουρκίας είχαν γνωστοποιηθεί και απέδωσε στη «διαφορά απόψεων» την αποχώρηση των ΗΠΑ από τα συριακά εδάφη, όπου οι Κούρδοι μαχητές είχαν συμβάλλει τα μέγιστα στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» τα τελευταία χρόνια.

«Οι προθέσεις της Τουρκίας ήταν δημόσιες. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε κάνει σαφείς τις προθέσεις του από το βήμα του ΟΗΕ, έδειξε ακόμα και έναν χάρτη γι’ αυτή τη ζώνη ασφαλείας που θέλουν να δημιουργήσουν. Πρόκειται για κάτι για το οποίο εργάστηκαν για αρκετό καιρό. Αρχικά προσπάθησαν να το κάνουν με τις ΗΠΑ. Καλωσορίσαμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία εργάζονταν από κοινού με περιπολίες και επιχειρήσεις. Οπότε ήταν ένα θέμα για αρκετό καιρό. Αλλά η Τουρκία και οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να συνεχίσουν τη συνεργασία και βλέπουμε ότι πλέον η Τουρκία κάνει επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ. Η Τουρκία επίσης ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας χθες (σ.σ. Τετάρτη) λίγο πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Ήταν, επίσης, ένα θέμα που είχε συζητηθεί και νωρίτερα εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ.

Είναι προφανές σε όλους ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για την κατάσταση στη βόρεια Συρία ανάμεσά μας. Ως γ.γ. του ΝΑΤΟ πάντα προτιμώ μια κοινή προσέγγιση ανάμεσα στους συμμάχους για προκλήσεις, όπως, π.χ. η βόρεια Συρία. Αλλά αυτή τη φορά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Το ΝΑΤΟ δεν είναι «παρών» στη βόρεια Συρία, αλλά είναι ορισμένοι σύμμαχοι, ειδικά οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι μέρος του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS και είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αντιμετώπιση αυτού του κοινού εχθρού. Eχουν χάσει όλη την περιοχή που ήλεγχαν. Αλλά είναι ακόμα εκεί στο Ιράκ και στη Συρία και προσπαθούν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένου του Αφγανιστάν».