Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τήρησαν αποστάσεις από την κλιμακούμενη κόντρα ΗΠΑ – Ιράν, λόγω της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, που διατάχθηκε από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, σε κοινή δήλωση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, επισημαίνεται ότι ο τρέχον κύκλος της βίας «πρέπει να σταματήσει» και κάλεσε το Ιράν να δείξει αυτοσυγκράτηση, να μην προχωρήσει σε πράξεις βίας και κλιμάκωσης της κρίσης.

Αποχαιρετώντας τον ήρωα

Αν και υποστηρίζουν ότι και το Ιράν είχε «αρνητικό ρόλο» στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, τονίζουν ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση».

Παράλληλα, κάλεσαν το Ιράν να «αναστρέψει τις ενέργειές της που είναι μη συνεπείς με την συμφωνία» του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να αποφασίσουν για τη στάση που θα τηρήσουν σχετικά με την κρίση ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ.

Σταθερά στον πλευρό των ΗΠΑ η Βρετανία

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ιndependent, ο Μπ. Τζόνσον είχε επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού εκδόθηκε η κοινή ανακοίνωση με τη Γαλλία και τη Γερμανία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Βρετανία θα σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον ανέφερε ότι η Βρετανία «δεν πρόκειται να θρηνήσει» τη δολοφονία του Σολεϊμανί, κατηγορώντας τον για «τον θάνατο χιλιάδων αθώων πολιτών και προσωπικού των δυτικών χωρών». Ισχυρίστηκε ότι πιθανά αντίποινα από την πλευρά του Ιράν δεν πρόκειται να αποβούν σε όφελος κάποιας από τις δύο πλευρές.

«Είναι σαφές ότι όλες οι δηλώσεις για αντίποινα και ακόμα περισσότερο η πιθανότητα υλοποίησης τους, θα έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η περιοχή σε περισσότερα περιστατικά βίας και αυτό πραγματικά δεν μπορεί να είναι προς όφελος κανενός».

Οι ΗΠΑ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε ακόμη να επαναδιαπραγματευθεί μια νέα πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη. Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ δήλωσε τη Δευτέρα, μία ημέρα αφότου το Ιράν ανακοίνωσε την περαιτέρω αποδέσμευσή του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του, η Κόνγουεϊ ανέφερε πως ο Τραμπ είναι ανοικτός στο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «αν το Ιράν αποφασίσει ότι θα αρχίσει να φέρεται σαν χώρα που δεν συμπεριφέρεται εχθρικά».

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά πιθανού πολέμου με το Ιράν