Τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στην αναβληθείσα Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη Θάσο την Κυριακή, υποστηρίζοντας πως «σύντομα» η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας για τον στρατό ξηράς. Ο υπουργός δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, όμως πλήθος φιλοκυβερνητικών δημοσιευμάτων επικαλούνται στρατιωτικές πηγές που τοποθετούν την θεσμοθέτηση της αύξησης θητείας στον προσεχή Ιανουάριο.

«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «και διασφαλίζουν τις συνθήκες ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός συνέχισε υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπος «αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις και οι απειλές που δέχεται η χώρα». Επεσήμανε, ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών καθώς και αύξηση των στρατεύσιμων με αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που «θα γίνει σύντομα» αλλά και «με αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό», γεγονός που δεδομένα θα φέρει «περισσότερους στον Έβρο για να υπηρετήσουν».

Αξίζει να σημειωθεί πως δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, πλαισιώνουν τις δηλώσεις του υπουργού για τις αποφάσεις της αύξησης της θητείας με την στράτευση των νέων στα 18 τους χρόνια, καθώς και με «σκέψεις» για στράτευση και των γυναικών, επικαλούμενοι το «πρότυπο» της Κύπρου και του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα επανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όταν μάλιστα πρότεινε την στράτευση όλων των 18αρηδων, με αναβολή των σπουδών τους, για το καλό του στρατεύματος.

«Διευκολύνει πάρα πολύ τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργεί ένα καθεστώς ισότητας για όλους, μπαίνουν όλοι στην ίδια ηλικία. Αν κάποιος έχει περάσει στο Πανεπιστήμιο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, θα μεταθέσει απλά την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο για ένα χρόνο, και θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στα 18» είχε προτείνει ο Κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως «το συζητάω και το συζητάει η κυβέρνηση».

Γυναίκες στον στρατό και κατάργηση των αναβολών

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ίδια δημοσιεύματα βάζουν στο τραπέζι ακόμα και την καθολική στράτευση των γυναικών, επικαλούμενα έκθεση αντιστράτηγου στο Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, στις «πιθανές λύσεις» για το στράτευμα, η επίμαχη έκθεση αναφέρεται σε «μερική ή και γενική στράτευση των γυναικών αρχικά υπό διαφορετικό καθεστώς στράτευσης (χρονικά, τοπικά, ειδικότητες κλπ), βαθμιαία εξομοιωμένου με αυτό των αρρένων και υπό ασφαλιστικές δικλείδες (πχ. μητρότητα)». Μάλιστα, η ίδια έκθεση χαρακτηρίζει τη μη στράτευση των γυναικών μέχρι σήμερα «διάκριση σε βάρος των ανδρών», ενώ υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο προβλέπεται από το Σύνταγμα.

«Αρχικά θα μπορούσαν να αποδοθούν στις γυναίκες ειδικότητες που επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση τους μακράν της πρώτης γραμμής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ειδικότητες οδηγού, χειριστού μέσων (Α/Σ-Ε/Σ) επικοινωνιών, γραφέα, αποθηκαρίου, συντηρητή επιστρατευόμενου υλικού κλπ. Ιδιαίτερα χρήσιμες μπορούν να αποδειχθούν στην στελέχωση των διαφόρων επιστρατευομένων Μονάδων ασχολούμενες με την συντήρηση και λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων και την γενικότερη προετοιμασία της επιστρατευτικής διαδικασίας» αναφέρεται ακόμα στην έκθεση, η οποία μάλλον δίνεται στη δημοσιότητα για να σφυγμομετρηθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η ίδια έκθεση προτείνει την πλήρη κατάργηση όλων των περιπτώσεων αναβολής στράτευσης, εξαιρώντας μόνο τους λόγους υγείας και αυστηρώς περιορισμένες περιστάσεις, όπως τις πολύτεκνες οικογένειες.