Τα μέτρα που επιχειρεί να λάβει η κυβέρνηση για την αποφυγή των παραπάνω επιπτώσεων αλλά και για την διαμόρφωση των νέων τιμολογίων περιλαμβάνουν

  • αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ.
  • μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 10% σε 5% , με υπόσχεση για «θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους συνεπείς καταναλωτές»
  • εντατικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλομένων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
  • απόδοση των πόρων από τα τέλη για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος
  • τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής («ΝΟΜΕ») που είχαν ως αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της
  • αύξηση του στόχου για το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική που είχε τεθεί στο 50%.
  • εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου
  • κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση, όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.
  • παροχή έκπτωσης 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ)

Η τιμολόγηση του ρεύματος αλλάζει από 1η Σεπτεμβρίου ως εξής:

  • Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
  • Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
  • Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

«Στόχος η διάσωση της επιχείρησης»

Με non paper που εξέδωσε η κυβέρνηση το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κυβέρνηση αναφέρει ότι «όπως είναι καλά γνωστό, η Δ.Ε.Η. ήταν μια από τις ωρολογιακές βόμβες που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Τέτοια εποχή το 2014, η Δ.Ε.Η. είχε κεφαλαιοποίηση περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πριν από τις ευρωεκλογές η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης υποχώρησε στο 1/7 περίπου του ποσού αυτού. Κι αυτό, γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν υιοθέτησε το σχέδιο της ‘μικρής’ Δ.Ε.Η. που υπήρχε πριν, κατέληξε σε μία ‘κουτσή’ Δ.Ε.Η. και έσερνε τη χώρα σε μια προοπτική ‘χωρίς’ Δ.Ε.Η.».

Επιπροσθέτως στο non paper τονίζεται ότι «στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει για το θέμα της Δ.Ε.Η.: “Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή στην οποία την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας. Και αυτό θα γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Όπου χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να ενισχύσουμε την επιχείρηση. Θα εντοπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Και, αφού εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή”».

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θέλει να διασώσει τη ΔΕΗ και όπως επισημαίνουν «αυτό το αντιλαμβάνονται ήδη οι επενδυτές, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες. Για να σταθεί, όμως, στα πόδια της η Δ.Ε.Η., απαιτείται ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο».

»Κάθε μέρα που περνά, δυστυχώς, βρίσκουμε ότι στα ταμειακά διαθέσιμα και στις υποχρεώσεις της Δ.Ε.Η. υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, πολύ μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμούσαμε όταν είχαμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Στο παραπάνω πλαίσιο, είναι επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου η επιχείρηση να αποφύγει σοβαρούς κινδύνους, ακόμα και για την επιβίωσή της, μετά τα ζημιογόνα αποτελέσματα για το 2018 και το 2019 μέχρι στιγμής.

»Μάλιστα, το ενδεχόμενο επιδείνωσης των προειδοποιήσεων του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) για την βιωσιμότητα της εταιρείας, στην έκθεση που αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου, θα οδηγούσε σε δραματικές εξελίξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στάση πληρωμών (για μισθούς, προμηθευτές κλπ), αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, χαρακτηρισμό των δανείων της ΔΕΗ ως μη εξυπηρετούμενων κ.ά., με προφανώς σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. Ήδη ο ελεγκτής ανέφερε στην έκθεση για τα αποτελέσματα του 2018 ότι υπάρχει «ουσιώδης αβεβαιότητα η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Στα μέτρα που πρόκειται να λάβει το υπουργείο αναφέρεται και η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η οποία περιέχει περιορισμό του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου «Η μείωση αυτή μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ αποτελεί αντίβαρο στην αύξηση της τιμής του ρεύματος, που είναι αναγκαία για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Έτσι εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει αρνητική επίδραση για τους καταναλωτές».

Επίσης σημειώνεται ότι «οι μειώσεις αυτές θα έχουν άμεση εφαρμογή και θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2020, η δε επίπτωσή τους θα αντικατοπτριστεί στους λογαριασμούς ρεύματος των πελατών της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ήδη από το Σεπτέμβριο».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «δεν πρόκειται να υπάρξει επιβάρυνση σε βάρος κανενός καταναλωτή αυτό είναι δεδομένο. Βεβαίως δεν θα αφήσουμε να βλέπουμε τη ΔΕΗ να καταρρέει χωρίς να υπάρξουν μέτρα για να τη σώσουμε».

Επιπλέον του υπουργείο ανήγγειλε και τα πρόσθετα μέτρα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να διασώσει τη ΔΕΗ. Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν δεν υλοποιηθούν όσα προβλέπονται η επιχείρηση θα οδηγηθεί σε παύση πληρωμών και χρεωκοπία. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι προβλέπονται συγκεκριμένα κίνητρα για όσους καλύπτουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους προς την επιχείρηση με έναρξη εφαρμογής τους από τις αρχές του 2020.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Ενέργειας και μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και ο ορκωτός ελεγκτής διαπιστώσει ταμειακό κενό και αμφιβολία ως προς τη δυνατότητα κάλυψής του, θα πρέπει αναγκαστικά να διατυπώσει σχετική «παρατήρηση», η οποία θα μπορούσε να σημαίνει:

  • Αναστολή Διαπραγμάτευσης Μετοχής ΔΕΗ
  • Υποχρέωση ΔΕΗ να συντάξει οικονομικές καταστάσεις σε καθεστώς εκκαθάρισης (liquidation)
  • Καταγγελία του συνόλου των δανειακών της συμβάσεων, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
  • Αποκλεισμός της ΔΕΗ από κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές
  • Παύση πληρωμών προς αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
  • Αδυναμία καταβολής μισθών των εργαζομένων
  • Οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να γράψουν προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ, με ισόποση αρνητική επίπτωση στα κεφάλαια τους

Μετά από αυτές τις επιπτώσεις το υπουργείο σημειώνει ότι είτε θα επέλθει η χρεωκοπία της ΔΕΗ είτε θα επιχειρηθεί διάσωση με ιδίους πόρους ύψους 4 – 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη χρεωκοπία της επιχείρησης.

Μειώνονται και οι εκπτώσεις προς τους εργαζόμενους

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα ισχύσουν μειώσεις στην έκπτωση στο ρεύμα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα το σημείωμα του υπουργείο μιλάει για πλήρη κατάργηση της έκπτωσης στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (ΕΡΤ, ΥΚΩ, χρεώσεις Δήμου κ.λπ) και περιορισμό στο 30% της έκπτωσης των εργαζομένων στο ρεύμα, όπως ισχύει και στις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου «η απόφαση για τη μείωση της προνομιακής έκπτωσης των εργαζομένων, των υπαλλήλων και των συνταξιούχων, είναι άλλη μια δύσκολη απόφαση που λαμβάνεται  με στόχο τη διάσωση της ΔΕΗ»

Ακόμα συμπληρώνει ότι «πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι της ΔΕΗ αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και θέλουν να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης. Άλλωστε εκτός από αυτούς πλάτη καλούνται να βάλουν όλοι, και οι καταναλωτές και οι παραγωγοί των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και οι ανταγωνιστές της εταιρείας».

Η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η οποία μιλάει για κινήσεις εντυπωσιασμού από πλευράς κυβέρνησης και αιφνιδιασμό. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα βήματα της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΔΕΗ «“λοξοκοιτάνε” προς τον κοινωνικό αυτοματισμό».

Επιπλέον οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι η απόφαση του υπουργείου Ενέργειας να καταργήσει την έκπτωση που βάσει της ΕΣΣΕ δικαιούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ είναι πρωτοφανής. «Ακόμα και η χούντα δεν κατάργησε μεμονωμένα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εν ισχύ», αναφέρουν.

Ακόμα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «παράλληλα, με την κίνηση του ο κ. Χατζηδάκης αποδεικνύεται ασυνεπής για όσα δημοσίως δεσμεύτηκε (“διάλογος και όχι αιφνιδιασμοί” ) πριν από έναν μήνα μετά την συνάντησή του με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

»Περιμέναμε και ελπίζαμε πως για μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να είχε προηγηθεί συνάντηση τόσο με τον κύριο υπουργό – άλλωστε εκκρεμεί, μετά την πρώτη, μια νέα συνάντηση μαζί του- όσο και με το νέο πρόεδρο της εταιρίας.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι συνολικές μειώσεις που έχουν υποστεί στους μισθούς τους «αθροιστικά ξεπερνούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ (από το 2010 έως σήμερα), σε ποσοστό δηλαδή που φθάνει στο 55%».

Τέλος η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναφέρει ότι η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται στα προνόμια των εργαζομένων της επιχείρησης, ωστόσο όπως λένε οι εργαζόμενοι «το μεγαλύτερο προνόμιο των εργαζομένων είναι τα εκατοντάδες εργατικά δυστυχήματα».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση των εργαζομένων της ΔΕΗ:

Πρωτοφανής κατάργηση ΕΣΣΕ ! – Κίνηση εντυπωσιασμού και λαϊκισμού

Δυστυχώς η κυβέρνηση προχωρά με βήματα που «λοξοκοιτάνε» προς τον κοινωνικό αυτοματισμό !

Η απόφασή της (του αρμόδιου υπουργείου εν προκειμένω) να καταργήσει την έκπτωση που δικαιούνται (μέσω ΕΣΣΕ) οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στον Όμιλο ΔΕΗ είναι πρωτοφανής. Ακόμα και η χούντα δεν κατάργησε μεμονωμένα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εν ισχύ!

Παράλληλα, με την κίνηση του ο κ. Χατζηδάκης αποδεικνύεται ασυνεπής για όσα δημοσίως δεσμεύτηκε («διάλογος και όχι αιφνιδιασμοί» ) πριν από έναν μήνα μετά την συνάντησή του με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Περιμέναμε και ελπίζαμε πως για μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να είχε προηγηθεί συνάντηση τόσο με τον κύριο υπουργό – άλλωστε εκκρεμεί, μετά την πρώτη,  μια νέα συνάντηση μαζί του- όσο και με το νέο πρόεδρο της εταιρίας .

Θα θέλαμε πάντως να υπενθυμίσουμε στον κύριο υπουργό ότι οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ έχουν υποστεί μειώσεις –λόγω των μνημονιακών «ρυθμίσεων» – που αθροιστικά ξεπερνούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ (από το 2010 έως σήμερα), σε ποσοστό δηλαδή που φθάνει στο 55%!

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη «παροχή σε είδος» είναι προϊόν διαβούλευσης ,  αποτελεί διάταξη ΕΣΣΕ του 1991 και  φορολογείται στην ανώτερη κλίμακα. Συνεπώς η κατάργησή της συνιστά ευθεία μείωση μισθού!

Όσο για τα δήθεν «προνόμια» των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ (στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση ) , το μεγαλύτερο προνόμιο των εργαζομένων είναι τα εκατοντάδες εργατικά δυστυχήματα.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πιστεύει ότι η κίνηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι επικίνδυνη καθώς ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, «στοχοποιεί» εργαζομένους και είναι κραυγαλέος λαικισμός!

Σε κινητοποίηση καλεί το ΠΑΜΕ

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί τα εργατικά σωματεία και τους εργαζόμενους της Αθήνας σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, το πρωί της Τρίτη 03/09 στις 8:00 π.μ. έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ ζητάει να μην υπάρξουν αυξήσεις στο ρεύμα καθώς και να μην υπάρξη διακοπή ρεύματος σε κανέναν εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμΕΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Ακόμα ζητάει να μην γίνει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, να μην κλείσουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και να στελεχωθούν οι υπάρχουσες με μόνιμο προσωπικό.

Ολόκληρη την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

Όχι στις αυξήσεις των τιμολογίων. Ρεύμα φθηνό για το λαό

Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμΕΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση).

Καμία απόλυση εργαζομένων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ.

Όχι στην εντατικοποίηση και στο δουλεμπόριο των εργολάβων, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες.