του Κώστα Εφήμερου

Σχετικά με το περιοδικό έχουν δοθεί ήδη αναλυτικές απαντήσεις. Μπορείτε να τις βρείτε και στο www.1101.gr στο FAQ αλλά και στο video που υπάρχει εκεί. Το περιοδικό όντως πολεμήθηκε αρχικά και όντως μετέπειτα τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί διατέθηκαν για την επιβίωση του μέσου αφού πρώτα όσοι είχαν συνεισφέρει ενημερώθηκαν ότι μπορούν εφόσον το επιθυμούν να τους επιστραφούν τα χρήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για την επιβίωση του TPP. Η επιμονή στην επαναφορά αυτής της συζήτησης μας δημιουργεί την εντύπωση ότι γίνεται με σκοπό να χτυπηθεί το TPP και για κανένα άλλο λόγο.
 
Όσον αφορά τον ισχυρισμό για τις εργασιακές συνθήκες στο TPP η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Οι εργαζόμενοι έχουν καλούς μισθούς και εργάζονται 6ωρα. Δεν υπάρχει καμία απέχθεια για παραστατικά όπως γράφεται και η απόδειξη αυτού είναι ότι οι περισσότεροι που υπογράφουν έχουν στα χέρια τους έγγραφα παραδοχής οφειλών. Δεν κατανοώ γιατί γράφονται αυτά τα ψέματα. Αναλυτικά στοιχεία θα βρείτε παρακάτω.
 
Όσον αφορά την υποσχόμενη οικονομική διαφάνεια του 2013 η οποία δεν εκπληρώθηκε έχει επίσης απαντηθεί εγγράφως και στην σελίδα που το ανακοινώνει. Είναι περίεργο που τόσοι μαζεμένοι δημοσιογράφοι δεν θέλησαν να πουν όλη την αλήθεια: ότι δηλαδή σε εκείνη την περίοδο συγκεντρώθηκαν περίπου 500€ από δωρεές σε ένα μέσο που κόστιζε πάνω από 100.000€ το χρόνο (τότε, τώρα κοστίζει περίπου 240.000€) και θα ήταν αστείο να υπάρχει ένας ζωντανός ισολογισμός που απλά θα έλεγε… δεν βγαίνουμε. Όλοι όσοι εργάζονται ή εργάστηκαν εδώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα χρήματα για τις μισθοδοσίες τελικά καλύπτονταν από τον Κώστα Εφήμερο, την οικογένειά του και τα έργα πληροφορικής. Τα συνολικά ποσά που έχουν δοθεί σε μισθοδοσίες από το 2010 μέχρι σήμερα ξεπερνάνε τις 360.000€ και όλοι ξέρουν ότι αυτά τα χρήματα δεν τα είχε “στην άκρη” ο ιδιοκτήτης αλλά βγήκαν με κόπο και ξενύχτια.
 
Το TPP όντως δεν είναι κολεκτίβα. Δεν εργάζονται εδώ εθελοντές και κανείς δεν θα εργαζόταν εδώ ως εθελοντής. Αυτή ήταν άλλωστε και η ιδρυτική μας θέση: κανείς απλήρωτος, κανείς εθελοντής.
 
Στο κείμενο αυτό που υπογράφουν κάποιοι πρώην συνεργάτες (όχι αποκλειστικά του TPP) γίνεται λόγος για τα δημοσιεύματα και το έργο που παρήγαγαν κάποιοι από αυτούς. Είναι όντως αληθές και ποτέ δεν έχουμε κρύψει (άλλωστε όλα τα κείμενα είναι ενυπόγραφα) ότι όσοι εργάστηκαν στο TPP έχουν προσφέρει πολλά. Φυσικά για τη διατήρηση του σήματος της ΕΡΤ κανείς τους δεν είχε κάνει τίποτα ή το ημερολόγιο ενός ανέργου ήταν ιδέα του Κώστα Εφήμερου και υλοποιήθηκε από εμάς και όχι από τον Χριστοφορο Κάσδαγλη, ο οποίος έπειτα έβγαλε και ένα βιβλίο με βάση τα κείμενα του κερδίζοντας χρήματα από αυτό. Επίσης είναι αληθές ότι από τότε που αποχώρησαν οι συγκεκριμένοι πολύ καλοί δημοσιογράφοι το TPP δεν σταμάτησε να παράγει έρευνες και ρεπορτάζ, τα οποία μπορείτε να δείτε στο www.thepressproject.gr, ούτε σταμάτησε η αγγλική έκδοση, η οποία εν τη απουσία των συγκεκριμένων συνεργατών τριπλασίασε την επισκεψημότητά του.
 
Αυτό που δεν λένε οι Νικόλας Λεοντόπουλος και Δημήτρης Μπούνιας είναι ότι πριν μερικούς μήνες ζήτησαν από τους εργαζόμενους του TPP να δημιουργήσουν νέα σελίδα και να φύγουν όλοι μαζί. Κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό από τους εργαζόμενους.
 
Στο TPP δεν έχουμε κρύψει ποτέ ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και για αυτό άλλωστε προχωρήσαμε με την καμπάνια των 1101. Έχουμε γράψει σαφέστατα ότι υπάρχουν αδικημένοι και ότι υπάρχουν χρέη προς εργαζόμενους, αναγνωρισμένα όμως εγγράφως. Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν όμως ως εργαζόμενοι του TPP δεν είναι όλοι του TPP, δεν οφείλονται σε όλους χρήματα και δεν είναι όλοι αδικημένοι.
 
Συγκεκριμένα οι Σταύρος Παπαϊωάννου, Κώστας Μποϊδάνης, Νίκος Γιαννούλας δεν εργάζονταν στο TPP αλλά στην εταιρία πληροφορικής. Η εταιρία δεν χρωστάει τίποτα στον κύριο Παπαϊωάννου και τον κύριο Πετρίδη και ο κύριος Γιαννούλας είναι σε ρύθμιση και λαμβάνει χρήματα κάθε μήνα. Σε ρύθμιση είναι και η κυρία Αρετάκη (με καθυστέρηση ωστόσο στην καταβολή). Η κυρία Αλαβάνου επίσης που εργαζόταν στο TPP το 2012 επανέρχεται τώρα 3 χρόνια μετά να διεκδικήσει χρήματα τα οποία υποτίθεται ότι της οφείλουμε. Στον κύριο Ζαφειρόπουλο οφείλονται 700€ και το ποσό είναι φυσικά αναγνωρισμένο.
 
Οι κύριοι Μπούνιας, Κάσδαγλης  και Λεοντόπουλος έχουν διαφωνίες σχετικά με τις διαφορές οι οποίες θα ρυθμιστούν αφού πρώτα διευθετηθεί η υπόθεση χρήσης του domain thepressproject.net το οποίο μας ξεγέλασαν και τους το μεταφέραμε για να το χρησιμοποιήσουν μετά ως όχημα. Το TPP φυσικά ήταν και αυτοί, αλλά υπήρχε πριν από αυτούς και θα υπάρχει και μετά.
 
Οι 1101 είναι μια πραγματική προσπάθεια για την αλλαγή της δημοσιογραφίας. Όπως έχουμε γράψει από την αρχή και φαίνεται στον ήδη δημοσιοποιημένο ισολογισμό στην αντίστοιχη σελίδα τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν και για να πληρωθούν τα χρέη της εταιρίας, τα οποία δεν ξεπερνάνε στο σύνολό τους τα 20.000€. Οι οφειλές δηλαδή είναι της τάξης του 8% του συνολικού κύκλου εργασιών του TPP και θα έχουν καλυφθεί με την βοήθεια των μελών τους επόμενους 2 με 3 μήνες. Για αυτό άλλωστε και στην παρουσίαση των 1101 είπαμε ότι ο 1 είναι η εταιρία BitsnBytes και ότι στόχος μας είναι οι υποστηρικτές του εγχειρήματος να είναι τόσοι ώστε να μη χρειάζεται πλέον η συμμετοχή της.
 
Είναι ιδιαίτερα περίεργο να εμφανίζονται τώρα άνθρωποι που έχουν αποχωρήσει 2 και 3 χρόνια (στην πλειοψηφία τους χωρίς οικονομικές διαφορές πια) για να χτυπήσουν ένα γνήσιο και ξεκάθαρο εγχείρημα για την αλλαγή του Τύπου, την ώρα μάλιστα που αναγνωρίζουν ότι ούτε παιχνίδια με τη διαπλοκή παίζουμε, ούτε δάνεια έχουμε (πέραν της οικογένειάς μου), ούτε χρωστάμε σε τράπεζες. Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον το TPP συνεχίζει να μεγαλώνει, να προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες, όπως ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων και συνεχίζει να ξεχρεώνει τις οφειλές του πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του.
 
Οι 1101 είναι εδώ, με ζωντανό ισολογισμό, δημοσιευμένα τα ονόματα των μελών του και θα έχουν από την 1η Δεκεμβρίου οπότε και θα ξεκινήσει το ελεγκτικό μέρος του συστήματος να εξετάζουν την διακίνηση κάθε ενός ευρώ.
 
Οι πρώην συνεργάτες μας ήταν μερικοί από τους καλύτερους δημοσιογράφους και όντως βοήθησαν το TPP με το έργο τους. Έργο όμως που συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με 3πλάσιους εργαζομένους, με πραγματικά ρεπορτάζ και έρευνες. Με νέο τμήμα ερευνητικής δημοσιογραφίας και αυξημένη ροή.
 
Είναι λοιπόν πολύ απογοητευτικό να βλέπουμε αυτές τις μισές αλήθειες να γενικεύονται και να γίνονται όπλο εναντίον σε ένα καθαρό εγχείρημα για την λειτουργία της δημοσιογραφίας όπου όλα θα είναι δημόσια… και τα χρέη.
 
Είναι πιθανό οι άνθρωποι αυτοί που κάνουν μικροδιαφορές να φαίνονται τεράστια προβλήματα, που παρουσιάζουν το TPP ως γαλέρα, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι, να ετοιμάζουν απλά ένα νέο μέσο και το νέο και καθιερωμένο πλέον TPP να τους χαλάει τη σούπα.

Ας δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις όλων μας.

Υ.Γ. το κείμενο στο οποίο αναφέρομαι βρίσκεται εδώ