Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μ. Καλατζή για την Ελευθεροτυπία, η δολοφονία του Γιάννου Καλοψιδιώτη δεν φαίνεται να σχετίζεται, ως προς τους ηθικούς αυτουργούς, με τον προ διετίας πενταπλό φόνο.

Το 1996 είχε δολοφονηθεί ο γιος του, Αντρος, με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο διαμέρισμά του και έκτοτε τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του φορούσαν μονίμως μαύρα ρούχα, τα οποία, όπως δήλωναν, θα έβγαζαν μόνο αν καταδικάζονταν οι δολοφόνοι του παιδιού τους. Ο άλλος γιος τους, ο Φάνος, βρισκόταν για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και επέστρεψε στην Κύπρο το 2004 για να βρίσκεται κοντά στους γονείς του. Γρήγορα οι δραστηριότητές του ενόχλησαν διάφορες ομάδες και άρχισαν προστριβές που κατέληξαν στις δολοφονίες ανθρώπων του περιβάλλοντός του και σε τουλάχιστον δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του ίδιου.

Για την υπόθεση του πενταπλού φονικού στην Αγία Νάπα το 2012, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν πέντε φορές σε ισόβια δύο Ελληνες υπήκοοι, ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος (31 ετών) και ο Τάσος Τσεχιλίδης (43 ετών).

Οι δύο δράστες δεν αποκάλυψαν τους ηθικούς αυτουργούς, αν και ο Τσεχιλίδης με κατάθεσή του στην αστυνομία υπέδειξε τον Μαμαλικόπουλο ως το δολοφόνο του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.

Ο Γιάννος Καλοψιδιώτης διέμενε σε αραιοκατοικημένη περιοχή έξω από την Αγία Νάπα μαζί με τη σύζυγό του. Παρά τις υποδείξεις του γιου του, Φάνου, δεν δεχόταν την τοποθέτηση φρουρού, θεωρώντας ότι δεν κινδύνευε. Διατηρούσε καφενείο στην Αγία Νάπα και κυκλοφορούσε στην πόλη χωρίς μέτρα αυτοπροστασίας, χρησιμοποιώντας μια μικρή μοτοσικλέτα.