Αγκάμπεν για τον Ασάνζ: διώκεται για να εμποδιστούν αποκαλύψεις για την Google

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ να τερματίσει το πολιτικό άσυλο στον Τζουλιαν Ασάνζ, που του επέτρεπε να παραμένει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λενίν Μορένο, υποστήριξε ότι ο ιδρυτής των Wikileaks επιχείρησε να στήσει κέντρο κατασκοπείας στην πρεσβεία, ενώ επανέλαβε τα επιχειρήματα περί ακαθαρσιών που βρέθηκαν στους τείχους της πρεσβείας και πρόσθεσε πως η ασυλία αφαιρέθηκε επειδή ο Ασάνζ δεν τήρησε το πρωτόκολλο και όχι λόγω πιέσεων από άλλες χώρες.
|

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση (μτφρ. Άκη Γαβριηλίδη): 

Συναντήθηκα με τον Ασσάνζ πριν από δύο χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και, καθώς ξανασκέφτομαι όσα μου είπε κατά τη συνάντησή μας, νομίζω ότι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συνελήφθη σήμερα. Ο Ασσάνζ μού είπε ότι ερευνούσε πώς ετοιμαζόταν η Google να χρησιμοποιήσει την τεράστια ποσότητα πληροφοριών που έχει συγκεντρώσει. Κατά τον Ασσάνζ, επρόκειτο να πουλήσει σε ασφαλιστικές εταιρείες και μυστικές υπηρεσίες δεδομένα σχετικά με τα συμφέροντα, τις επιθυμίες, την κατανάλωση, την υγεία, τα διαβάσματα, με δυο λόγια για τη ζωή εκατομμυρίων ατόμων σε όλες τις πτυχές της.

Κατά τον Ασσάνζ –και πιστεύω ότι μπορούμε να συμμεριστούμε τη γνώμη του- αυτό θα συνεπαγόταν μια άνευ προηγουμένου αύξηση στις δυνατότητες ελέγχου επί των ανθρώπινων όντων από οικονομικές και αστυνομικές δυνάμεις. Οπότε, το ζήτημα στη σύλληψη του Ασσάνζ δεν είναι μόνο η επιθυμία να τιμωρηθούν οι προηγούμενες έρευνες του Wikileaks, αλλά να εμποδιστεί η έρευνα που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, η οποία προφανώς γίνεται αντιληπτή από τους ενδιαφερομένους ως απειλή. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να εκφράσουμε χωρίς επιφυλάξεις την αλληλεγγύη μας με τον Ασσάνζ.
 

Εδώ η πηγή στα ιταλικά και εδώ αγγλική μετάφραση στο counterpunch.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις