Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν συγγενείς των καταδικασθέντων προσπάθησαν να εισβάλουν σε φυλακή όπου κρατούνται οι κατηγορούμενοι. Αστυνομικά οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν στους δρόμους γύρω από τη φυλακή.

Σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, στην περιοχή άρχισαν να αναπτύσσονται επίσης άρματα μάχης του στρατού και δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας  για να ενισχύσουν τις αστυνομικές και να προστατεύσουν τα δημόσια κτήρια στην πόλη.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο 21 από τους 73 κατηγορούμενους για τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο 74 ανθρώπων μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ, την 1η Φεβρουαρίου του 2012.

Ο πρόεδρος του αιγυπτιακού δικαστηρίου διάβασε τα 21 ονόματα που «εστάλησαν στον μουφτή», φράση που σημαίνει την επιβολή της θανατικής ποινής, αφού η εσχάτη των ποινών πρέπει να εγκριθεί από την ανώτατη θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου.

Η ετυμηγορία για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους θα ανακοινωθεί στις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η απόφαση του δικαστηρίου στο Κάιρο έγινε δεκτή με επιφωνήματα χαράς από τις οικογένειες των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα, ενώ εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας Αλ-Αχλί–γνωστοί ως Ultras–πανηγύρισαν για την ετυμηγορία τραγουδώντας και πετώντας πυροτεχνήματα στους δρόμους του Καΐρου.

Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε λίγες ώρες μετά από την ανάπτυξη στρατευμάτων στη γειτονική πόλη Σουέζ ύστερα από συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών κατά τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν 530 με αφορμή τη χθεσινή δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να «απορρίψουν τη βία στα λόγια και στις πράξεις τους» και υποσχέθηκε πως αυτοί που ευθύνονται για τις φονικές συγκρούσεις θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το απόγευμα το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, καταδίασε τη βία και απηύθυνε έκκληση για εθνικό διάλογο με στόχο την επίλυση των πολιτικών διαφορών. Όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις είτε να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και βραβευμένος με Νομπέλ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ζήτησε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

«Η σταθερότητα στην Αίγυπτο θα επιστρέψει μέσα από μία πολιτική λύση που βασίζεται στην διαφάνεια και την αξιοπιστία: μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για την αποκατάσταση της τάξης και την αναζωγόνηση της οικονομίας και ένα σύνταγμα για όλους τους Αιγύπτιους», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι. Η αντιπολίτευση απείλησε ότι θα μποϊκοτάρει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.