Μία γυναίκα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες. Το πλεούμενο ανατράπηκε ανοικτά του αιγυπτιακού λιμανιού της Ροζέτα, στις μεσογειακές ακτές, στις 21 Σεπτεμβρίου. Διασώστες και ψαράδες διέσωσαν τουλάχιστον 169 ανθρώπους, όμως τουλάχιστον άλλοι 202 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ήταν ένα από τα πιο φονικά δυστυχήματα με θύματα μετανάστες που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι από την Αφρική στην Ευρώπη.

Οι κατηγορίες εις βάρος των 57 περιελάμβαναν πρόκληση θανάτου από αμέλεια 202 επιβατών, μη χρησιμοποίηση επαρκούς εξοπλισμού διάσωσης, έκθεση σε κίνδυνο παιδιών και ανθρωπίνων ζωών, λήψη χρημάτων από τα θύματα, φυγάδευση υπόπτων και χρησιμοποίηση σκάφους χωρίς άδεια.

Το πλεούμενο ναυάγησε στη Μεσόγειο, ανοικτά του Μπουργκ Ρασίντ, ενός χωριού στη βόρεια επαρχία Μπεχέιρα της Αιγύπτου, όπου ο ποταμός Νείλος συναντά τη θάλασσα. Το σκάφος μετέφερε μετανάστες από την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Ερυθραία και τη Σομαλία και φέρεται να είχε προορισμό την Ιταλία.

5000 μετανάστες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, πνίγηκαν το 2016 στη Μεσόγειο, σύμφωνα με οργανώσεις παροχής βοήθειας. Το πιο γνωστό μέχρι σήμερα δυστύχημα με μετανάστες, σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν περίπου 500 μετανάστες από την Αφρική και τα παιδιά τους έχασαν τη ζωή τους, από την ανατροπή αλιευτικού σκάφους, ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών.