Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στο κέντρο της Τεχεράνης, παρουσία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. 
 
Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να καταλάβουν αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές βάσεις, αλλά αποκρούστηκαν από την αστυνομία και τους στρατιώτες που «αμύνθηκαν και τα υπερασπίστηκαν».

 

Το μήνυμα του Ροχανί
 

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί είπε πως η χώρα πρέπει να λύσει ενωμένη τα οικονομικά προβλήματα. «Το έθνος μας θα αντιμετωπίσει αυτή τη μειοψηφία που φωνάζει συνθήματα κατά του νόμου και προσβάλλει τα ιερά και τις αξίες της επανάστασης» είπε χαρακτηριστικά.
 
«Το μεγάλο μας έθνος έχει ζήσει αρκετά παρεμφερή γεγονότα στο παρελθόν και τα έχει αντιμετωπίσει εύκολα», δήλωσε ο Ρουχανί σε συνάντηση με τους ιρανούς βουλευτές τη Δευτέρα, ενώ πρότεινε ψυχραιμία καθώς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την εξέγερση.

 

Παρέμβαση της ΕΕ

Το δικαίωμα των πολιτών στο Ιράν να διαδηλώνουν «ελπίζει ότι είναι και θα παραμείνει εγγυημένο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη χώρα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Χασάν Ροχανί, με αφορμή τις οικονομικές δυσκολίες. 

 
«Παρακολουθούμε τις διαδηλώσεις Ιρανών πολιτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις ως προς το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και ως προς την ελευθερία της έκφρασης, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ροχανί», ανέφερε μια εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε Φεντερίκας Μογκερίνι. 
 
Ο πρόεδρος Ροχανί αναγνώρισε ότι το Ιράν πρέπει να δημιουργήσει «έναν χώρο» στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να εκφράζουν τις «ανησυχίες τους για την καθημερινότητά τους», όμως ταυτόχρονα καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και τις καταστροφές δημόσιας περιουσίας.

 

Νεκρός αστυνομικός
 

Σύμφωνα με την ιρανική αστυνομία και όπως μεταδίδει η telegraph και το cnn, ένας στυνομικός σκοτώθηκε και τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν, όταν όπως αναφέρεται, διαδηλωτής «επωφελήθηκε από την κατάσταση στην πόλη Νατζάφ Αμπάντ και άρχισε να πυροβολεί τις αστυνομικές δυνάμεις με κυνηγετικό όπλο».
 
Η αστυνομία δήλωσε ότι ένας άνδρας στην κεντρική πόλη της Ναζαφαμπάντ άνοιξε πυρ εναντίον αξιωματικών με ένα κυνηγητικό όπλο καθώς οι άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους.
 
Η δολοφονία δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος κάποιας συντονισμένης επίθεσης και δεν είναι σαφές τι συνέβη με τον δράστη.