Πρόκειται για άτομα οργανωμένα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, για στελέχη που κατέχουν και δημόσια αξιώματα, καθώς και άτομα που συνδέονται με φιλικές σχέσεις με τα προηγούμενα, με ηλικίες που κινούνται μεταξύ 40 και 45 ετών, τα οποία φυσικά δεν προβλέπονταν να εμβολιαστούν.

Το περιστατικό συνέβη στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ήταν προγραμματισμένοι εμβολιασμοί παιδιών με αναπηρία και ηλικιωμένων. Όπως φαίνεται από έγγραφα που δημοσίευσε το avgi.gr, η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλε έγγραφο που στους γονείς του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας ειδοποίηση για την πραγματοποίηση εμβολιασμών. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Φεβρουαρίου, εστάλη δεύτερη επιστολή για τον εμβολιασμό των εργαζόμενων που θα πραγματοποιούσαν τον εμβολιασμό, ενώ την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε πως δεν θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινωμένοι εμβολιασμοί, χωρίς άλλη ημερομηνία.

Επικεφαλής του Κέντρου είναι το κεντρικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Βασιλική Νάκου, η οποία μάλιστα είχε το θράσος να κατηγορήσει τον ΕΟΔΥ και τους γιατρούς για όσα συνέβησαν. Μιλώντας στα κανάλια, υποστήριξε πως «Η διαδικασία του εμβολιασμού ανήκει στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Στην περίπτωση που συζητάμε, όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία και ο ΕΟΔΥ διαπίστωσε ότι υπήρχαν αδιάθετα εμβόλια, παρότρυνε τους γιατρούς να δουν αν υπάρχουν κάποιοι άλλοι που επιθυμούν να κάνουν τα εμβόλια».

Μεταξύ των εμβολιασθέντων, και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης, όπως η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής. Η πρώτη έχει κόρη που εργάζεται ως γιατρός στο ένα από τα ιδρύματα, ο δεύτερος είναι πνευμονολόγος, ο οποίος φέρεται να φρόντισε να εμβολιαστούν μέλη της οικογένειάς του. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας ζήτησε τις παραιτήσεις των δύο, οι οποίοι ωστόσο αρνούνται να παραιτηθούν.

Για την Δ. Ακριτίδου αποφάσισε να την απαλλάξει από τα καθήκοντά της. Και οι δύο ωστόσο υπέστησαν κυρώσεις από την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς «με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργου Στεργίου αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα των Δήμητρας Ακριτίδου και Δρόσου Τσαβλή καθώς και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν».

Έπειτα από τη γνωστοποίηση του γεγονότος, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να παρέμβει, δίνοντας εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, για να εξακριβωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ενδεικτικό πάντως της αναλγησίας της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών είναι το γεγονός πως παρά τα δεκάδες περιστατικά παραβίασης της σειράς από κομματικά στελέχη, πολιτευτές και κομματικούς φίλους, δεν έχει αποφασιστεί καμία πειθαρχική ή ποινική κύρωση. Χαρακτηριστική δε η αποστροφή του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, που δήλωσε μεταξύ άλλων, πως «δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να είναι απαραβίαστο. Θα διερευνήσουμε οποιαδήποτε καταγγελία, οποιαδήποτε υπόθεση. Ο εμβολιασμός δεν είναι παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι, αφήνουμε τους παραβάτες στην ηθική απαξίωση της πολιτείας», ομολογώντας την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να εφαρμόσει τον περιβόητο προγραμματισμό εμβολιασμών.

«Στην πόλη μας που έζησε ένα μαύρο Νοέμβρη, μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια γαλάζιων στελεχών στέρησαν από όσους είχαν σειρά στον εμβολιασμό το δώρο ζωής, το εμβόλιο», αναφέρει η παράταξη “Θεσσαλονίκη Μαζί”.

Αμετανόητοι Τσαβλής και Ακριτίδου

Στο μεταξύ, Δρόσος Τσαβλής και Δήμητρα Ακριτίδου συναγωνίζονται την Βασιλική Νάκου στο θράσος, αφού το Σάββατο επέμειναν πως ορθώς εμβολιάστηκαν οι ίδιοι και συγγενικά τους πρόσωπα εκτός σειράς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και πνευμονολόγος, Δρ. Τσαβλής υποστήριξε πως βρέθηκε στη διαδικασία εμβολιασμού του Ιδρύματος “Άγιος Παντελεήμονας” από κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις 25/1 ως υγειονομικός και πως δεν έχει καμία σχέση, ούτε ιατρική, ούτε επαγγελματική με το Ίδρυμα στο οποίο δημιουργήθηκε ζήτημα με τους εμβολιασμούς των ΑμεΑ.

«Αφού είχαν εμβολιαστεί όλοι στη λίστα ενημερωθήκαμε πως υπήρχαν 17 αδιάθετα εμβόλια. Όταν ρωτήθηκε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εάν εφαρμόζεται η εγκύκλιος που αφορά στην ύπαρξη συμπληρωματικής λίστας, μας γνωστοποιήθηκε ότι δεν υπήρχε. Η απόφαση ήταν ή θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια ή θα πεταχτούν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως «σε κατάσταση πανικού τέθηκε στους γιατρούς το θέμα της διάθεσης των εμβολίων» και παραδέχτηκε πως ο ίδιος εμβολίασε δύο συγγενικά του πρόσωπα. «Το ίδιο έπραξαν και άλλοι υγειονομικοί. Καταφέραμε και σώσαμε 12 από τα 17 εμβόλια. Δεν βλέπω πουθενά την ανηθικότητα και την παρανομία, όταν καλούμαστε από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, τους ιατρικούς συλλόγους να μη χαθεί ούτε μια δόση εμβολίου».

Ακόμα πιο προκλητικά, υποστήριξε πως θα μπορούσε να σκεφτεί το πολιτικό κόστος και να αφήσει τα εμβόλια να πεταχτούν, όμως λειτούργησε ως «υγειονομικός». Αναφορικά με την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, να ζητήσει την παραίτηση του απάντησε πως «ο δήμαρχος περιέλαβε στην παλέτα των ρόλων του και αυτού του δικαστή και του εισαγγελέα» και προσέθεσε πως δεν προτίθεται να υποβάλλει την παραίτηση του.

Την ίδια ώρα, με περίσσιο θράσος, η Δ. Ακριτίδου με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα εμφανίστηκε ως τιμητής, με κείμενο «ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ», όπου απέρριψε τις κατηγορίες περί ανηθικότητας, και υποστήριξε πως «ρωτήθηκα εάν επιθυμούσα να εμβολιαστώ, προσερχόμενη στην επόμενη μισή ώρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της δόσης, κατόπιν προτροπής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στους εκεί παριστάμενους. Αποφάσισα να μεταβώ αμέσως, γιατί ανήκω σε ευπαθή ομάδα, αλλά χωρίς να πάρω τη θέση κανενός, ούτε να παρακάμψω κανέναν, γιατί θα ήταν ζήτημα ΗΘΙΚΗΣ».

«Είναι φανερό ότι οι ενέργειες του Δημάρχου δεν προέκυψαν από θέματα ηθικής, αλλά από δικά του προσωπικά συμφέροντα» ανέφερε ακόμα, αφήνοντας υπόνοιες για εσωκομματικούς αντιπάλους.

«Δυστυχώς, απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό μου, υπήρξαν 5 αδιάθετα εμβόλια τα οποία και κατεστράφησαν. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και όχι της ηθικής. Είναι φανερό ότι οι ενέργειες του δημάρχου δεν προέκυψαν από θέματα ηθικής, αλλά από δικά του προσωπικά συμφέροντα» υποστήριξε ακόμα.

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Το πλιάτσικο των αρίστων της ΝΔ έχει ξεπεράσει κάθε όριο»

«Το πλιάτσικο των αρίστων της ΝΔ έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο. Συνεχίζουν πιστά το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του.

Μετά τον γαλάζιο Περιφερειάρχη Δωδεκανήσου ο οποίος έκλεψε τη σειρά κάποιου συμπολίτη μας έφτασαν στο σημείο να εμβολιάσουν παράτυπα 24 «γαλάζια» στελέχη στη Θεσσαλονίκη με εμβόλια που προορίζονταν για μικρά παιδιά με αναπηρία.

Η χυδαιότητα τους έχει ξεπεράσει πλέον και την πιο νοσηρή φαντασία», σημείωσε σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυγέρη: «Γιατί παραμένει στη θέση της η γαλάζια υπεύθυνη του κέντρου;»

«Γαλάζια Πάρτη-δα εμβολίων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη!

Οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί, που εμβολιάστηκαν «τρώγοντας» τη σειρά ηλικιωμένων και παιδιών με αναπηρία, παραιτήθηκαν. Μάλιστα, προ ολίγου, τέθηκαν και εκτός κόμματος ΝΔ.

Η γαλάζια υπεύθυνη του Κέντρου Πρόνοιας γιατί παραμένει στη θέση της ;

Για την ιστορία: Η κ. Νάκου ορίστηκε το 2016 αναπληρώτρια γραμματέας Σχέσεων, Κόμματος και Κοινωνίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια εποχή μπήκε στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε σε ανάρτησή της η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.