Στη Σόφια της Βουλγαρίας βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, όπου με το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου υπό μάλης θα επιχειρήσει να πείσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τους υπόλοιπους εκπροσώπους των δανειστών. Παράλληλα, τα προαπαιτούμενα και η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών ένα συνοπτικό έγγραφο για το ελληνικό ζήτημα, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.
 
Η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την έξοδο από το μνημόνιο στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου.
 
Ακολούθως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά το τρίτο μνημόνιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
 
«Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς. Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί», δηλώνει ο Ευκλ. Τσακαλώτος.
 
Σύμφωνα επίσης με την ατζέντα της συνεδρίασης, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πρόοδο στην δ' αξιολόγηση και για την πορεία προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
 
Όπως σημειώνεται στην ατζέντα, «στις 12 Μαρτίου, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εναπομενουσών δράσεων της γ' αξιολόγησης, που άνοιξε το δρόμο για την έγκριση της τέταρτης δόσης από τον ESM ύψους 6,7 δισ. ευρώ και την αποδέσμευση της πρώτης εκταμίευσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ». Στην ατζέντα επισημαίνεται τέλος, ότι το Eurogroup θα συζητήσει σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τον μηχανισμό της ρήτρας ανάπτυξης, ως μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και το πλαίσιο εποπτείας μετά το τρίτο μνημόνιο.
 

Επίθεση φιλίας λίγο πριν την παρουσίαση

 
Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, συνόδευσαν με ιδιαίτερα θετικές αναφορές τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κατά την είσοδό τους στη συνεδρίαση.
 
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του άτυπου οργάνου της ευρωζώνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων, κάνοντας ειδικά αναφορά στο υπέρογκο πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, που έφτασε στο 4,2% του ΑΕΠ, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μνημονιακού στόχου.
 
Ακόμη, ο Μ. Σεντένο τόνισε πως το Eurogroup αναμένεται από τον Ευκλ. Τσακαλώτο να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει όσα αναμένουν οι δανειστές για τη μεταμνημονιακή εποχή. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η στρατηγική για την ανάπτυξη που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα φέρει την ελληνική υπογραφή, χαρακτηρίζοντας το γεγονός πολύ σημαντικό, διότι η χώρα θα πρέπει να «υπογράψει» τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν.
 
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε από τη μεριά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό για το ελληνικό ζήτημα, διότι θα προετοιμάσει το έδαφος για τις συνολικές αποφάσεις που «ιδανικά» θα πρέπει να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
 
Ο Γάλλος σημείωσε επίσης τις τέσσερις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Πρώτον, στην προετοιμασία της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. «Υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, αλλά μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στον δημοσιονομικό τομέα είναι πολύ θετικά ειδικά όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει επανέλθει.


 
Δεύτερον, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για το «σχεδιασμό» της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος, όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και με πλήρη δικαιώματα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.
 
Το τρίτο σημείο στο οποίο στάθηκε είναι η στρατηγική της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, για την οποία έθεσε ως προαπαιτούμενο την πλήρη ελληνική ιδιοκτησία, και τέλος, σημείωσε πως θα συζητηθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς «Πρέπει να βρούμε το μηχανισμό που θα ελαφρύνει την οικονομία από το άχθος του χρέους».
 
Αναφορικά με το τελευταίο, σημειώνεται πως Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, καθώς η γαλλική πρόταση του μηχανισμού που συνδέει την ελάφρυνση με το ρυθμό ανάπτυξης συναντά γερμανικές αντιρρήσεις. «Είμαι αισιόδοξος, γιατί έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι μεγάλη», δήλωσε, κλείνοντας, ο Π. Μοσκοβισί.
 
«Μπορεί να υπάρξει μια πολύ πιο αισιόδοξη άποψη για την Ελλάδα σήμερα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, κατά τη δική του είσοδο στη συνεδρίαση, ενώ παραδέχτηκε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ότι πριν λίγα χρόνια. Υπενθυμίζεται πως στον Γερμανό έχει ήδη παρουσιαστεί το μεταμνημονιακό πρόγραμμα από τον Ευκλ. Τσακαλώτο, χωρίς να εμφανιστεί ιδιαίτερα ικανοποιημένος, ενώ επιφυλάξεις έχει εκφράσει και για τη γαλλική πρόταση για το χρέος.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δηλώνοντας πεπεισμένος πως θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, με ορίζοντα το Eurogroup του Ιουνίου. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να αναλάβει η Ελλάδα δεσμεύσεις για την τελευταία αξιολόγηση, ενώ για το χρέος σημείωσε πως το πλαίσιο διαχείρησής του θα πρέπει να είναι «καθαρό, περιεκτικό και αξιόπιστο για τις αγορές». Ακόμη, έκανε ειδική αναφορά στην αναζήτηση συναινέσεων με τα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup, δηλώνοντας την πίστη του πως αυτό θα γίνει εφικτό τις επόμενες εβδομάδες.
 

Υποστηρικτικός αλλά και πιεστικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που έθεσε ως κρίσιμο καταληκτικό ορόσημο το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. «Πάμε για αποφάσεις τον Ιούνιο και δεν έχουμε καιρό να χάσουμε. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, πρέπει να έχουμε λύσεις τόσο για το τι θα ακολουθήσει του τέλους του προγράμματος όσο και για το χρέος», υπογράμμισε κατά την είσοδο στη συνεδρίαση.
 

Αυστηρή επιτήρηση και μετά το τρίτο μνημόνιο

 

Ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε στους Financial Times την Πέμπτη ότι το πλαίσιο εποπτείας των δανειστών ίσως είναι πιο αυστηρό, σε σχέση με άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνιο. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις αξιολογήσεις της ΕΕ στη «μεταμνημονιακή Ελλάδα».
 
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το μνημόνιο. Ο υπουργός εξήγησε ότι τα σχέδια θα περιλαμβάνουν ενέργειες για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Υποστήριξε ότι με το πρόγραμμα αυτό η Ελλάδα δεν θέλει να αιφνιδιάσει τους δανειστές και τις αγορές.  «Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς. Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί».
 

Σκιές γύρω από το ζήτημα του χρέους

 
Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα του χρέους, χωρίς πάντως να μπουν σε τεχνικές λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα ότι αν η Ελλάδα τηρήσει όσα της έχουν επιβάλει οι δανειστές, θα πρέπει και τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να τη βοηθήσουν ως προς την ελάφρυνση του χρέους.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Επίτροπος οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, που δήλωσε την Τρίτη ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που της έχουν επιβληθεί από τους δανειστές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt  την Πέμπτη, το Βερολίνο δείχνει να ζητά αυστηρότερο πλαίσιο σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Απορρίπτουν την γαλλική πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, ζητώντας ένα πιο αυστηρό πλαίσιο.
 
Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι ο μηχανισμός που ζητά το Βερολίνο «μπορεί να ενεργοποιηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί εφόσον, κατά τις τακτικές αξιολογήσεις, η Ελλάδα τηρεί τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της, όπως αυτές που προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες». Παράλληλα, γίνεται λόγος για διακοπή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους «σε περίπτωση που η πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεφύγει από τον έλεγχο.