Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης, με τον αντιπρόεδρο του CDU και πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, δήλωσε ότι υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας που απορρέουν από την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στις τρεις πλευρές.

«Αν αναλογισθεί κανείς τα κλίμα το οποίο επικράτησε χθες και έπειτα από όσα διαπραγματευτήκαμε, εάν το θέλουν όλοι είναι δυνατή η συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό σήμερα. Ακόμα και σε δύσκολες στιγμές οι διαπραγματεύσεις απέδειξαν ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Παράδειγμα καλού συμβιβασμού αποτελεί η συμφωνία για το θέμα “Κατοικία και Ενοίκια” και σαν αυτό υπάρχουν αρκετά. Κατά βάση επαρκεί για τον συνασπισμό η ήδη επιτευχθείσα πρόοδος, είναι όμως ακόμα αναγκαίο να συζητήσουμε για τα θέματα της υγείας και τα εργασιακά».

Επιφυλακτική η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών των Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και χαρακτήρισε «δύσκολες τις διαπραγματεύσεις. Συνεχίζονται οι πιέσεις που δέχεται ο Σουλτς από το εσωτερικό του κόμματος, με τον πρόεδρος της νεολαίας να ζητά κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Συγκεντρωθήκαμε ξανά σήμερα εδώ για τον αποφασιστικής σημασίας γύρο των διαπραγματεύσεων. Προς το παρόν δεν είναι δυνατό να πούμε πόσο θα διαρκέσει. Κάναμε καλή δουλειά βάσης χθες, όμως μένουν να επιλυθούν σημαντικά θέματα. Πηγαίνω σήμερα στις συζητήσεις με καλή πρόθεση, αλλά επίσης αναμένω ότι θα αντιμετωπίσουμε και σήμερα δύσκολες διαπραγματεύσεις», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Μέρκελ Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Μάρτιν Σουλτς που δέχεται πυρά από τη νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών.


Απόλυτη η νεολαία του SPD

Στην αρχική του θέση για τη συνεργασία του Μάρτιν Σουλτς παραμένει ο πρόεδρος της νεολαίας του SPD (Jusos) δηλώνοντας πως  «το θέμα δεν έχει κλείσει. Θα μπορούσε το αργότερο κατά την τρίτη ψηφοφορία να υποβάλει υποψηφιότητα κάποιος άλλος, ο οποίος θα χρειαζόταν την υποστήριξη μεμονωμένων βουλευτών μιας άλλης κοινοβουλευτικής ομάδας. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ψηφιστεί ο Μάρτιν Σουλτς καγκελάριος μιας κυβέρνησης μειοψηφίας».

Ο Κέβιν Κιούνερτ μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «RTL»  επανάλαβε για πολλοστή φορά την αντίθεση του στη συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενώ τόνισε πως δε θα υπερψηφίσει τη συμφωνία. «Δεν θα υπάρξει συγκατάθεση εκ μέρους μας σε αυτή βάση. Η νεολαία του κόμματος τον απορρίπτει για πολύ βασικούς λόγους. Οι διερευνητικές συζητήσεις δεν υπήρξαν καθόλου φιλόδοξες, όπως άλλωστε και η διακυβέρνηση των τελευταίων ετών» είπε ο Κ. Κιούνερτ.