Σε δηλώσεις του, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αποφασιστικότητα, όπως είπε, της πλευράς των Σκοπίων να εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, το τρέχον εξάμηνο, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
 
«Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική και πραγματική διείσδυση στην επίλυση του ζητήματος ονόματος, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια λύση, αλλά γι 'αυτό, φυσικά, είναι απαραίτητη και η ετοιμότητα από την άλλη πλευρά» σημείωσε.

 

Επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

 
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ είχε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την επίσκεψή του πρώτου στη Θεσσαλονίκη.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, ευχήθηκε στον Ζόραν Ζάεφ καλή χρονιά με το πρώτο εξάμηνο του 2018 να θεωρείται κρίσιμο στην πορεία των διαπραγματεύσεων, για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.
 
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στον Real Fm, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι «μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου» αν υπάρξει «από την άλλη πλευρά η επιθυμία».