Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά από σχετικές ενέργειες της Εισαγγελίας Διαφθοράς, διαβίβασε στην Βουλή δικογραφία ώστε να κριθεί αν υπάρξει άρση ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά για ενδεχόμενη ζημιά του ΕΟΠΥΥ από την υπόθεση των υπερκοστολογημένων παραπεμπτικών για αρθροσκοπήσεις.

Η Εισαγγελία επισημαίνει ότι εφόσον προέκυψαν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργού, δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνά της χωρίς την προηγούμενη άδεια της Βουλής και για τον λόγο αυτό ζητά την άρση της ασυλίας του.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με δυο διαγνωστικά κέντρα και διαπιστώθηκε ότι το διάστημα από 15.6.15 ως 31.8.16 και στους δυο παρόχους καταβλήθηκαν 554.458 ευρώ. Συνολικά, ελέγχθηκαν 553 παραπεμπτικά τα οποία υποβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Από αυτά, τα 543 συνταγογραφήθηκαν από το Μάριο Σαλμά και φέρονται να διαπιστώθηκαν πιθανές παρατυπίες στο σύνολο τους. Ακόμη, υπήρξαν 363 χωρίς υπογραφή ασφαλισμένου και 109 χωρίς σφραγίδα του παρόχου υγείας. Όπως διαπιστώθηκε, τα περισσότερα παραστατικά που αποζημιώθηκαν από τον ΕΟΠΠΥ δεν ήταν νόμιμα.