Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Σαββάτου, η ελληνική πλευρά τόνισε ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει στο  θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, παρά τις όποιες πιέσεις των δανειστών. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα θέματα ανοικτά, όπως οι 100 δόσεις, τα γενόσημα, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση κλπ.

Πριν από την έναρξη του EuroWorking Group, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν και σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι την Τετάρτη γα να έχουν ψηφιστεί από την Βουλή όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στην διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα, συνδέουν την ψήφισή τους (και όχι απλώς την κατάθεσή τους στη βουλή) τόσο με την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ όσο και με τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επικοινωνία Τσίπρα –Γιουνκέρ

Σε επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, ο τελευταίος φάνηκε να δείχνει κατανόηση στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς με τις διαπραγματεύσεις να «σκοντάφτουν» όμως όπως όλα δείχνουν στο θέμα των πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός τόνισε στον Γιουνκέρ ότι μπορεί να πλήξει την κοινωνική συνοχή και να θέσει εν αμφιβόλω την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Η επιλογή Τσίπρα να ζητήσει «χείρα βοηθείας» από τους Μερκελ-Ολάντ μάλλον είναι κακός οιωνός για την πορεία των διαβουλεύσεων,  καθώς ίσως υπάρξει εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης των 2 δις.

Oριστικά στο αυριανό  Eurogroup το θέμα των πλειστηριασμών

Κυβερνητική πηγή υποτήριξε ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Euro Working Group, ότι οι συζητήσεις για τους πλειστηριασμούς θα συνεχιστούν αύριο με στόχο να υπάρξει πολιτική συμφωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πρόταση παραμένει χωρίς αλλαγές.  

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της κυβέρνησης, όπως έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα, προβλέπει προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για όσους δανειολήπτες εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

•Έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ (σ.σ. σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το όριο έπεσε στα 32.000 ευρώ).

•Διαθέτουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, και ώς 250.000 ευρώ για ζευγάρι, ενώ το όριο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.

•Το σύνολο των οφειλών, περιλαμβανομένης της αξίας του ανεξόφλητου δανείου και τυχόν άλλων οφειλών σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Αντίστοιχα οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισόδημα να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών επίσης 120.000 ευρώ.