Το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία που θα προχωρήσει στην απαραίτηση νομοθετική ρύθμιση που χρειάζεται για να επιβληθεί ανώτατη τιμή στα τεστ μοριακού ελέγχου RT-PCR και στα ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονοιού SARS-CoV-2 (Rapid test), αποκάλυψε το απόγευμα της Δευτέρας ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ερωτήθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών, μεταξύ άλλων, «πότε θα βγει το ΦΕΚ για τη διατίμηση του τεστ της πανδημίας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα», καθώς και ποιο άρθρο του Συντάγματος επιτρέπει στο υπουργείο Εμπορίου, και στον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, να κάνει διατίμηση σε ιατρική πράξη. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, η νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει, θα δώσει στον υπουργό Γεωργιάδη τη δικαιοδοσία να ορίζει τις τιμές χρέωσης.

«Σε ό,τι αφορά τη διατίμηση να προσθέσω ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει η σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή» απάντησε λιτά και απέριττα, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ο Β. Κοντοζαμάνης.

«Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση των τεστ, θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι το τεστ είναι δωρεάν για όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι πρέπει να το κάνουν, πληρούν τις προϋποθέσεις και, βεβαίως, κατόπιν των οδηγιών των ειδικών του ΕΟΔΥ και των πρωτοκόλλων τα οποία ακολουθούνται» υποστήριξε στη συνέχεια, παρότι ακόμα και ο γγ Σταμπουλίδης έδωσε διαφορετικό στίγμα την περασμένη Παρασκευή.

«Σήμερα, και γνωρίζοντας πλέον ότι για λόγους πρόληψης γίνεται ευρεία χρήση των τεστ ανίχνευσης του ιού από τους πολίτες, είτε κατά μόνας, είτε από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των υπαλλήλων τους, έχοντας πρώτιστα διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών και συνάμα έχοντας προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσής τους» είχε αναγνωρίσει ο υφιστάμενος του υπουργείου Ανάπτυξης, ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Τέλος, αναφορικά με την ερώτηση της εφημερίδας για το άρθρο του Συντάγματος που επιτρέπει σε έναν υπουργό Ανάπτυξης και Εμπορίου να ορίσει τιμές χρέωσης για μία ιατρική πράξη, η «απάντηση» του υφυπουργού ήταν η σιωπή, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κατά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής, για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονοιού SARS-CoV-2, ως ανώτατη τιμή ανώτατη τιμή χρέωσης αναμένεται να οριστούν τα 40 ευρώ, ενώ για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονοιού SARS-CoV-2 (Rapid test), ως ανώτατη τιμή αναμένεται να οριστούν τα 10 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη σήμερα, οι τιμές στις ιδιωτικές κλινικές είναι τουλάχιστον 50 ευρώ για το πρώτο και 25 ευρώ για το δεύτερο.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι προκύπτει «διατίμηση ιατρικών υπηρεσιών κάτω του κόστους των αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται γι’ αυτές».

Ορίζουν πλαφόν στην τιμή για τα τεστ κορονοϊού, εννέα μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας