X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ακόμη μία απόφαση υπέρ των Καταλανών Ηγετών

«Έπρεπε να έχει πλήρη ασυλία» ο φυλακισμένος ηγέτης της Καταλωνίας Ουριόλ Ζουνκέρας, από τη στιγμή της εκλογής του, τον περασμένο Μάιο, στο Ευρωκοινοβούλιο, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
οι τρεις εκλεγέντες ευρωβουλευτές που εμποδίζονται από το Ισπανικό βασίλειο να καταλάβουν τις θέσεις τους
|

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (European Court of Justice, ECJ) αποφάσισε χτες ότι, η ιδιότητα του Ευρωβουλευτή ανήκει και καλύπτει τον Καταλανό ηγέτη και πρώην αντιπροέδρου της Αυτονομίας, Ουριόλ Ζουνκέρας (μεσαίος στη φωτό) από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, στις Ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, και ας ήταν υπόδικος. Εάν η Ισπανία ήθελε να τον δικάσει, όφειλε να ζητήσει άρση της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζεται στην απόφαση.

Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο δεν τοποθετήθηκε στο θέμα ισχύος ή μη της ποινής που του επιβλήθηκε. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Αυτονομίας έχει καταδικαστεί σε 13ετή φυλάκιση, για στάση, εξέγερση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος – δηλαδή, των χρημάτων που διετέθησαν για τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος.

Ο καταλανός ηγέτης, που δικάστηκε και φυλακίστηκε πολύ μετά την εκλογή του, τόνισε, σχολιάζοντας την απόφαση ότι «η Δικαιοσύνη έρχεται από την Ευρώπη», στο Ισπανικό Βασίλειο, και ζήτησε, μέσω τουίτερ «Ακύρωση της κατασικαστική απόφσης και Ελευθερία σε όλους!».

Ανήκει στους εννέα καταλανούς ηγέτες που καταδικάστηκαν προ διμήνου, γιατί θεωρήθηκε ότι με το Δημοψήφισμα του 2017, για την Ανεξαρτησία της Καταλωνίας, διέπραξαν, ουσιαστικά, πραξικόπημα εις βάρος της Ισπανίας.

Πλην του Ζουνκέρας, ευρωβουλευτές έχουν επίσης εκλεγεί οι πολιτικοί εξόριστοι Κάρλες Πουτζντεμόν (αριστερά στη φωτό) και Τόνι Κομίν, που κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο. Το άσυλο τους παρασχέθηκε διότι η Βελγική Δικαιοσύνη θεώρησε ότι στην Μαδρίτη δεν θα είχαν μια δίκαιη δίκη.

Ο λόγος που επικαλείται το Ισπανικό Βασίλειο, ώστε να μην τους επιτρέπει να αναλάβουν τα καθήκοντά τους στην Ευρωβουλή, είναι ότι δεν έδωσαν τον καθιερωμένο Ισπανιοκό Όρκο, ο οποίος απαιτεί Πίστη στο Ισπανικό Σύνταγμα.

Αμέσως μετά την απόφαση, οι δικηγόροι του πολιτικού κρατούμενου κατέθεσαν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Βασιλείου, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της δίκης και καταδίκης του.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις