Μία εξέλιξη που φέρνει στην επιφάνεια κινδύνους στους οποίους εκτίθεται (και) ο Τζούλιαν Ασάνζ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοσή του ή μη στις ΗΠΑ, στο δικαστήριο Ολντ Μπέιλυ του Λονδίνου, οδήγησε σήμερα στην αναβολή της συνεδρίασης, ως τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, σύζυγος μέλους της ομάδας των κατηγόρων του, δηλαδή των εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, παρουσίασε χτες συμπτώματα «που παραπέμπουν σε μόλυνση με τον κορονοϊό», με αποτέλεσμα «πιθανώς να έχει εκτεθεί στη νόσο» και η κατήγορος σύζυγός του. Η αμερικανίδα κατήγορος βρίσκεται καθημερινά στην αίθουσα, χωρίς μάσκα, και, φυσικά, έχει εκτεθεί στον ιό και όποιος άλλος έχει έρθει σε επαφή μαζί της – όποιος βρίσκεται μέσα στην αίθουσα καθημερινά.

Το τεστ του κορονοϊού που επιλέχθηκε να γίνει χρειάζεται 24ωρο για να δώσει αποτέλεσμα, οπότε, με κοινή πρόταση τόσο της υπεράσπισης όσο και των εκπροσώπων των ΗΠΑ, η διαδικασία αναβλήθηκε και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα το μεσημέρι, εάν δεν βγει θετικό το τεστ. Εάν βγει, η δικαστής ζήτησε να την ενημερώσουν για οποιαδήποτε εξέλιξη, και το Σαββατοκύριακο αν χρειαστεί, αλλά και για τις απόψεις τους σχετικά με πιθανούς τρόπους ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία.

Πάντως, σήμερα, όταν η δικαστής πρότεινε «να δουν αν μπορεί να συνεχιστεί η δίκη μέσω βίντεο», ο επικεφαλής των διωκτών του Ασάνζ, Τζέημς Λούις, που σήμερα «μπήκε» στην αίθουσα μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε ότι «αν δεν βρίσκεται στην αίθουσα δεν μπορεί να εξετάσει μάρτυρες» – υπενθυμίζεται ότι πολλοί από τους μάρτυρες καταθέτουν ήδη δια τηλεδιάσκεψης και με αρκετά τεχνικά προβλήματα.

Εν τω μεταξύ, από διημέρου, η υπερασπιστική ομάδα του Τζούλιαν Ασάνζ έχει πια το δικαίωμα να τον βλέπει κάθε πρωί για μισή ώρα, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς όπου κρατείται. Το μισάωρο αυτό, που αφαιρέθηκε από το συνολικό χρόνο της διαδικασίας – ξεκινάμε μισή ώρα αργότερα από ότι τις πρώτες δύο ημέρες- αποφασίστηκε από τη δικαστή μετά τις καταγγελίες για τις απίστευτες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν στην επαφή με τον πελάτη τους. Να υπενθυμίσουμε ότι το τελευταίο εξάμηνο, πριν την έναρξη της δίκης, δεν τον είχαν δει καθόλου και υπήρξαν μόνο δύο επικοινωνίες δια τηλεφώνου, με τον Ασανζ στο κοινόχρηστο τηλέφωνο με κερματοδέκτη της φυλακής, χωρίς κανένα απόρρητο μεταξύ δικηγόρου και πελάτη να ισχύει, εκ των συνθηκών.

Με το πιθανό κρούσμα κορονοϊού, όμως, και αν αυτό επιβεβαιωθεί, είναι πολύ πιθανό και ο Ασάνζ να έχει εκτεθεί στον ιό. Μπορεί στην αίθουσα να βρίσκεται μόνος πίσω από τη ημι-καλυμμένη γυάλινη φυλακή του, χωρίς μάσκα πάντως, αλλά οι υπερασπιστές του, που τον επισκέπτονται κάθε πρωί, δεν λάμβαναν καμμία ιδιαίτερη προφύλαξη. Μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχαμε δει μάσκα μες στο δικαστήριο ενώ έχουν υπάρξει καταγγελίες από την πρώτη μέρα για τις συνθήκες, από τον ακτιβιστή Κρεγκ Μάρρεϋ, o οποίος παρακολουθεί τη δίκη εντός της αιθούσης.

Όπως είχε γράψει την πρώτη κιόλας μέρα της δίκης, όταν δεν επετράπη η είσοδος στον αρχισυντάκτη των Wikileaks και στον Τζων Πίλτζερ, και αναιρέθηκαν οι άδειες για τηλε-παρακολούθηση προς τη Διεθνή Αμνηστία, τους Δημοσιογράφους Χωρίς σύνορα και προς ακόμη 38 οργανώσεις, «μας είπαν ότι επέτρεψαν να μπούμε μόνο πέντε άτομα στις περισσότερες από 40 θέσεις που προβλέπονται για το κοινό, για να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση (social distancing). Μόνο που μας άφησαν να καθήσουμε ο ένας δίπλα στον άλλο, σε διαδοχικές θέσεις της πρώτης σειράς. Και οι δύο σειρές πίσω μας έμειναν τελείως άδειες».

Ο κίνδυνος έκθεσης του Τζούλιαν Ασάνζ στον ιό, αν αποδειχθεί ότι αυτή είναι η αιτία των συμπτωμάτων του ασθενούς, είναι λοιπόν μεγάλος. Ακόμη και αν εκλείψει αυτή τη φορά, και αποδειχθεί ότι δεν είναι covid-19 η νόσος, ο κίνδυνος δεν εκλείπει για πάντα, όσο η διαδικασία γίνεται στην συγκεκριμένη αίθουσα με τις συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτή τη φορά, άλλωστε, δεν βρίσκεται εντός «κανονικού» κλωβού, απλώς μπροστά του υπάρχει ένα αλεξίσφαιρο τζάμι. Η περιοχή από πάνω είναι ανοικτή ώστε να μπορεί να παρακολουθεί, να ακούει. Και, όπως είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο, η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή, ο οργανισμός του είναι καταπονημένος και η οποιαδήποτε λοίμωξη μπορεί να βάλει τη ζωή του σε κίνδυνο. Είναι βέβαιο ότι βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση όλων όσοι βρίσκονται εντός της αιθούσης της ακροαματικής διαδικασίας.