Ίδρυση δεξιού κόμματος ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, μαζί με τον γενικό γραμματέα της τότε κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Μπαλτάκο. Όπως ανέφεραν, σκοπός του νέου κόμματος είναι «η διευκόλυνση σχηματισμού ενός ευρύτερου Πατριωτικού Μετώπου, έτσι ώστε αφενός μεν να αποφευχθεί η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας σε Σλάβους, αφ' ετέρου δε να απομακρυνθεί από την εξουσία η αριστερή κυβέρνηση, που όχι μόνο προχώρησε σε αυτή την ιεροσυλία, αλλά παράλληλα αποτελεί προφανή τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαλτάκος πρωταγωνιστούσε στην υπόθεση με τις παρασκηνιακές επαφές με τη Χρυσή Αυγή και συγκεκριμένα με τον Ηλία Κασιδιάρη. Στις 2 Απριλίου 2014, παραιτήθηκε από τη θέση της ΝΔ, λόγω της αποκάλυψης των υπόγειων συνομιλιών. Οι συνομιλίες του με τον εκπρόσωπο της νεοναζιστικής οργάνωσης, είχαν καταγραφεί και στο σχετικό βίντεο.

 
Τη σχέση με τη Χρυσή Αυγή είχε αποκαλύψει και ο αρχηγός του φασιστικού κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος.

 
Σύμφωνα με το jailgoldendawn.com, στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης έχει αναφερθεί το όνομα του Μπαλτάκου, ο οποίος φέρεται να συνομίλησε με τον κατηγορούμενο βουλευτή Ηλιόπουλο, ενώ συναντήθηκε και με ηγετικά στελέχη της πριν τη δολοφονία Φύσσα. Ο Ηλιόπουλος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον Μπαλτάκο «βαμμένο Χρυσή Αυγή».

 
Πρόεδρος του κόμματος θα αναλάβει ο Καμμένος, ενώ ο Μπαλτάκος θα λάβει χρέη γενικού γραμματέα.«Απευθυνόμαστε στους Έλληνες πατριώτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που αντιτίθενται στην παράδοση  του ιερού ονόματος της Μακεδονίας. Απευθυνόμαστε σε αυτούς που δεν αποδέχονται τον εκφυλισμό της παιδείας και των πατροπαράδοτων αξιών, ηθών και εθίμων του Ελληνικού λαού. Απευθυνόμαστε σε όσους επιθυμούν την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στην Χώρα, με αποφασιστική καταστολή της εγκληματικότητας. Απευθυνόμαστε σε όσους αποστρέφονται τις επιθέσεις κατά της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας. Απευθυνόμαστε σε όσους δακρύζουν όταν ακούνε τον Εθνικό Ύμνο και το “Μακεδονία ξακουστή”. Και παρά δύναμιν τολμηταί» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιουνίου ο Μπαλτάκος είχε ανακοινώσει την ίδρυση ενός κόμματος δεξιά από τη Νέα Δημοκρατία, το οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις με βουλευτές εν ενεργεία (ανεξάρτητους βουλευτές) αλλά και με πρώην στρατιωτικούς. «Οι συζητήσεις και ζυμώσεις γίνονται καθημερινά και θα κατασταλάξουν όταν υπάρχει η προοπτική εκλογών. Είναι λάθος να δημιουργηθεί το κόμμα πολύ πριν γίνουν οι εκλογές. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει δεξιό κόμμα» είχε δηλώσει.
 

Αντιδράσεις από τους ΑΝΕΛ

 
Την ίδρυση του κόμματος σχολίασε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι «ο Εσκομπάρ ανατρέπει και τους αιώνιους αντιπάλους τοπικός νονός ο πρόσφατα αγορασμένος Ολυμπιακός και υποτακτικός conciliore ο μέχρι εχθές Παναθηναϊκός Θαύμα!!! Όταν θα έλθουν οι ομοσπονδιακοί να δούμε που θα τρέχουν όλοι μαζί».

 
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, σχολίασε ότι «η αυλαία σηκώθηκε, οι μαριονέτες αποκαλύπτονται», ενώ στη συνέχεια υποστήριξε πως «ο συνομιλητής της Χρυσής Αυγής, χέρι – χέρι με τον αποστάτη, ετοιμάζονται για την παράστασή τους. Όλοι ξέρουμε ποιος κρατάει τα νήματα. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τους Δούρειους Ίππους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το τέλος τους γνωστό, πολιτικός αφανισμός και ηθικός ξεπεσμός».