Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», μίλησε για την τεταμένη κατάσταση στη Χίο και τη Λέσβο. Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι τα ΜΑΤ μεταφέρθηκαν στα νησιά ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τα επεισόδια και δέχτηκαν επιθέσεις ακόμα και πυροβολισμούς. 

Σε σχέση με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται ο Ν.Μηταράκης δήλωσε ότι «έχουν ξεσηκώσει τον κόσμο με ψευδή πληροφορία, με ψευδή στοιχεία με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βλέπουμε στα νησιά να ενώνονται τα άκρα, οι ακραίες συμπεριφορές της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς και είδαμε σε πλατείες ακροδεξιούς και ακροαριστερούς».Επιπλέον ανέφερε ότι με τα επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες δεν διακόπτονται οι μεταναστευτικές ροές.

«Αυτό που είδα στα νησιά και ήταν απίστευτο ήταν ότι περπατούσανε μαζί αυτοί που ζητάνε ανοιχτά σύνορα, ανοιχτές δομές και όλοι ελεύθεροι στην ενδοχώρα με αυτούς που ζητάνε ακραίες συμπεριφορές της ακροδεξιάς» είπε μεταξύ άλλων ο Ν.Μηταράκης 

Ο υπουργός επίσης ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κάποιος ουσιαστικός αντίλογος στο σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό και τη διαχείρισή του στα νησιά παρά το γεγονός ότι έχει θέσει το εν λόγω σχέδιο στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και μήνες.

Όσο αφορά τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για το προσφυγικό ο Ν. Μηταράκης σημείωσε ότι μεταξύ αυτών είναι η φύλαξη των συνόρων, οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στις χώρες εισόδου, η δημιουργία κλειστών δομών και τέλος η διεθνοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης. 

Σχετικά με την επίθεση πολιτών εναντίον των ΜΑΤ εντός του ξενοδοχείου όπου διέμεναν οι δεύτεροι ο υπουργός σημείωσε ότι «αυτά δεν τα έχουμε δει ούτε στον εμφύλιο».

Στον ίδιο τόνο και ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7 αναφερόμενος στα επεισόδια της Τετάρτης, ο Γ.Γερακαράκος ισχυρίστηκε και αυτός με τη σειρά του ότι «χρυσαυγίτες ενώθηκαν με ακροαριστερούς σε κοινό μέτωπο και έδερναν τους αστυνομικούς».

Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις των αστυνομικών εγκαταλείπουν ατάκτως τα νησιά της Λέσβου και της Χίου μετά τον κύκλο βίας που εξαπέλυσαν εναντίον των νησιωτών, με τους νησιώτες να αντεπιτίθενται εναντίον τους.