Ο νέος προϋπολογισμός «αφήνει χώρο» για κοινωνική πολιτική και αυτό βεβαίως αφορά και τον τομέα της Υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σήμερα το πρωί στο «Κόκκινο» 105,5.
 
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί ιατρική περίθαλψή για έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων αλλά και ορισμένες κατηγορίες μεταναστών και προσφύγων. «Θα υπάρξουν εξειδικεύσεις και εφαρμοστικοί νόμοι, αλλά η βασική ιδέα είναι καθαρή:« Όσοι ζουν και εργάζονται εδώ δικαιούνται περίθαλψη», υπογράμμισε.
 
Αναφερόμενος στα οικονομικά των δημοσίων νοσοκομείων και άλλων φορέων περίθαλψης,  τόνισε πως «αντιστρέφεται η πορεία των συνεχών περικοπών, οι οποίες επιβλήθηκαν επί έξι συναπτά έτη και πως οι αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ πιστώσεις, αποτελούν αφετηρία για τη βελτίωση της κατάστασης, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τη στελέχωση των νοσοκομείων, που είναι ξεχωριστό θέμα και παραπέμπει σε άλλα κονδύλια».
 
Σε ο,τι αφορά την ενίσχυση των δομών υγείας, ανέφερε πως η πρόσληψη των (πρώτων) χιλίων θα έχει ολοκληρωθεί εντός των ημερών, δηλαδή έως τις 7 Δεκεμβρίου, (σύμφωνα με τις προκηρύξεις που αναρτούνται μέσω ΑΣΕΠ). Μέσα στον Δεκέμβριο, επίσης, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας Υγείας.
 
Πιο συγκεκριμένα: «Η  ενίσχυση του προσωπικού θα υπερβαίνει τον αριθμό των φετινών συνταξιοδοτήσεων. Δεν επαρκεί, βεβαίως, για να λυθεί το πρόβλημα, καθώς οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό ανέρχονται σε 20.000. Είναι όμως η απαρχή μιας προσπάθειας στελέχωσης των νοσοκομείων και μάλιστα με μόνιμο προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται και οι δυνατότητες ενίσχυσης με επικουρικό προσωπικό. Αξιοποιούμε ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.