.Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV21, ο Ν. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι ο όρος «Μακεδονία» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή και ο συγκεκριμένος όρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται από Ελλάδα και ΠΓΔΜ με τους ίδιους όρους.

«Η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στην “Μακεδονία” διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Οι δυο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι θα πρέπει και οι δύο πλευρές να βρουν έναν αξιοπρεπή τρόπο επεξεργασίας του ζητήματος της ονομασίας. «Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της “Μακεδονίας” και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας, για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός σχετικά με το θέμα της ονομασίας. Σε άρθρο του που κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι «τυχόν συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” στο όνομα της ΠΓΔΜ θα σημάνει την συρρίκνωση του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των τεχνών κλπ για τους αιώνες που ακολουθούν».

Ζήτησε να αποφασίσει ο λαός για την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς  «μια τέτοια απόφαση εκφεύγει των εξουσιών οιουδήποτε πολιτικού, οποιασδήποτε βαθμίδος».